Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2010 | Wetenschappelijke artikelen | Uitgave 4/2010

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 4/2010

Derde partij: tussen droom en daad

Een verkennend onderzoek naar de patiëntenpartij en -criteria voor onderzoek, beleid en kwaliteit bij overheden en zorginstellingen

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 4/2010
Auteurs:
G. J. Teunissen, T. A. Abma
Belangrijke opmerkingen
Astma Fonds, Leusden, VU mc Metamedica
afdeling Metamedica, VU Medisch Centrum, Amsterdam, EMGO onderzoeksinstituut voor Public Health
Truus Teunissen, Astma Fonds, Postbus 5, 3830 AA Leusden, tel: 033-4341212, e-mail: 
Voor publicatie aanvaard in februari 2010.

Samenvatting

De overheid en maatschappij erkennen het belang van een sterke patiëntenpartij. Naast het onderkende belang van de patiëntenstem in de individuele arts - patiëntrelatie komt daar nu een nieuwe vorm van zeggenschap bij: de patiënt als ‘derde partij’. De patiëntenpartij kan als collectief gaan onderhandelen met andere partijen. De praktijk van mensen met een chronische ziekte of handicap en van ouderen laat een minder rooskleurig beeld zien. De derde partij voelt zich onvoldoende toegerust. Dit artikel doet verslag van een verkennend kwalitatief onderzoek naar de vraag in hoeverre patiënten als partij worden betrokken bij het beoordelen van onderzoek, beleid en kwaliteit in de Nederlandse gezondheidszorg en welke patiëntcriteria daarbij voorhanden zijn. De resultaten tonen aan dat patiënten vooral individueel worden geconsulteerd, maar als collectieve samenwerkingspartij in veel mindere mate worden betrokken. Er zijn enkele patiëntcriteria voor het beoordelen van de kwaliteit van zorgorganisaties en richtlijnen in gebruik. Ze ontbreken nagenoeg voor onderzoek en beleid. Veel patiëntcriteria zijn slecht geoperationaliseerd, vaag en abstract. Ze zijn lastig toe te passen in de praktijk. Hierop gebaseerd bevelen de auteurs aan, om in dialoog met de patiëntenpartij, een nieuwe lijst met patiëntcriteria te ontwikkelen voor onderzoek, beleid en kwaliteit. Dit ondersteunt de verwezenlijking van de rol als derde partij.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2010

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 4/2010 Naar de uitgave