Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Implementatie | Uitgave 2/2015

TPO - De Praktijk 2/2015

Depressieklachten bij diabetes signaleren

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 2/2015
Auteurs:
Esther Kersbergen, Anita van Beek
Belangrijke opmerkingen

Auteursgegevens

Gezondheidscentrum De Nije Veste, Oranjelaan 104, Nijkerk: Anita van Beek, praktijkondersteuner, en Esther Kersbergen, poh-ggz.
Correspondentie: e.kersbergen@denijeveste.nl. Mogelijke belangenverstrengeling: niets gemeld.

Samenvatting

Het ggz-team (bestaande uit onder andere huisartsen, praktijkondersteuners-ggz en psychologen) van twee Nijkerkse gezondheidscentra implementeerde een project Diabetes en depressie. Het doel van het project is vroegtijdig signaleren van somberheid en depressieklachten bij mensen met diabetes. Depressieklachten kunnen namelijk leefstijlverandering en kwaliteit van leven ernstig belemmeren. Een van de praktijkondersteuners-ggz introduceerde een screeningskaartje gebaseerd op de Patient Health Questionnaire, 9 items (PHQ-9). De praktijkondersteuners-somatiek screenen met dit kaartje patiënten bij de diabetesjaarcontrole die aangeven somber te zijn. Aan de hand hiervan verwijzen poh’s-s indien nodig patiënten naar een poh-ggz. Dit project is een geslaagd voorbeeld van samenwerking tussen poh’s-s en poh’s-ggz.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2015

TPO - De Praktijk 2/2015 Naar de uitgave

Weet je dit?

Antwoorden