Skip to main content
main-content
Top

28-12-2015 | Nieuws

Depressie en niet antidepressiva leidt tot gewichtstoename

De gewichtsschommelingen die kunnen optreden bij patiënten met een depressie worden niet veroorzaakt door het gebruik van antidepressiva. Dit blijkt uit onderzoek van Deborah Gibson-Smith en haar collega’s van VUmc. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Clinical Psychiatry.

Een depressie kan tot zowel gewichtstoename als gewichtsafname leiden. Eerdere onderzoeken hebben laten zien dat het gebruik van antidepressiva kan leiden tot gewichtstoename, maar het blijft onduidelijk wat de bijdrage van deze medicatie is bij de gewichtsveranderingen die optreden tijdens een depressie.

Nederlandse Studie naar Depressie en Angst

Om dit verband op te helderen, hebben de onderzoekers van GGZ inGeest en VUmc twee jaar lang meer dan 2500 deelnemers aan de Nederlandse Studie naar Depressie en angst (NESDA) gevolgd. “We hebben bij zowel depressieve als gezonde patiënten gekeken of hun gewicht afnam, toenam of stabiel bleef”, vertelt Gibson-Smith. “Ook hebben we gekeken naar individuele factoren, zoals de leeftijd, het gebruik van bepaalde antidepressiva en alcoholgebruik. Vervolgens hebben we al deze gegevens gecombineerd in een model om te kijken welke factoren bijdroegen aan gewichtsverandering.”

Depressie leidt tot verandering

De resultaten lieten zien dat mensen met een depressie in vergelijking met gezonde mensen een grotere kans hebben om aan te komen, maar dat antidepressiva geen rol spelen in dit proces. “We zagen namelijk dat patiënten met een depressie die geen antidepressiva gebruiken evenveel kans op gewichtstoename hebben als patiënten die wel antidepressiva gebruiken”, aldus Gibson-Smith. De onderzoekers willen nu, in het kader van het MooDFOOD project, de verbanden tussen depressie en overgewicht verder onderzoeken. Gibson-Smith: “Wij zoeken nog deelnemers voor dit vervolgonderzoek. Hopelijk kunnen we met hun hulp de relatie tussen depressie en gewicht verder ophelderen.” 

Bron: VUmc

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.