Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2014 | Artikel | Uitgave 2/2014

Psychopraktijk 2/2014

Depressie aanpakken door het specifieker maken van persoonlijke herinneringen

Tijdschrift:
Psychopraktijk > Uitgave 2/2014
Auteurs:
Filip Raes, Adrie Seldenrijk, Patricia van Oppen
Belangrijke opmerkingen
F. Raes is klinisch psycholoog, gedragstherapeut en universitair hoofddocent, verbonden aan PraxisP en Centrum voor Leerpsychologie en Experimentele Psychopathologie, Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, KU Leuven, België (filip.raes@ppw.kuleuven.be); A. Seldenrijk is GZ-psycholoog in opleiding en postdoctoraal onderzoeker verbonden aan GGZ inGeest en VUmc afdeling psychiatrie; P. van Oppen is GZ-psycholoog en universitair hoofddocent verbonden aan VUmc afdeling psychiatrie. Zij is als cognitief-gedragstherapeut verbonden aan de polikliniek depressie van GGZ inGeest.

Samenvatting

Depressieve patiënten halen persoonlijke herinneringen vaker dan niet-depressieve controles op in een overalgemene vorm. Dit ‘overalgemeen geheugen’ blijkt niet zomaar een bijverschijnsel van de depressie; het gaat om een klinisch betekenisvol kwetsbaarheidsmechanisme onderliggend aan de depressie. In dit stuk geven we een korte samenvatting van het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar dit fenomeen. Vervolgens belichten we een innovatieve geheugentraining bij depressie die als doel heeft dit kwetsbaarheidsmechanisme te remediëren. Zowel het opzet van deze Memory Specificity Training (MeST)1 als voorlopige resultaten inzake de effecten ervan worden besproken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

PsychoPraktijk

Hét vakblad voor professionals werkzaam in de psychologie, psychotherapie en psychiatrie. PsychoPraktijk informeert over recente ontwikkelingen en biedt handvatten om kennis en vakbekwaamheid te vergr ...

Proefabonnement BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een proefabonnement heeft u toegang tot een aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan één geaccrediteerde e-learning. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.


BSL Psychologie Totaal 1 maand gratis: € 0,-

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

Psychopraktijk 2/2014 Naar de uitgave

Onze Correspondent

Functionele geesten

Cliëntenvoorlichting

Cognitieve therapie