Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2021 | Onderzoek | Uitgave 8/2021

Huisarts en wetenschap 8/2021

Denk aan testen op hiv en syfilis bij een vastgestelde gonorroe-infectie

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 8/2021
Auteurs:
Michel Baas, Roos van Amerongen, Jan van Bergen
Belangrijke opmerkingen
Baas M, Van Amerongen R, Van Bergen JEAM. Ook testen op hiv en syfilis bij een vastgestelde gonorroe-infectie. Huisarts Wet 2021;64(8): 16-9. DOI:10.1007/s12445-021-1214-z.
Mogelijke belangenverstrengeling: onderzoeksgelden zijn de afgelopen jaren verkregen van ZonMw, het Aidsfonds en het H-TEAM (Hiv transmissie eliminatie in Amsterdam). Het H-TEAM ontvangt bijdragen van het Aidsfonds, Gemeente Amsterdam, Amsterdam Dinner, Jansse ViiV, BM_S, Gilead en MAC Aidsfunds.

Samenvatting

De incidentie van soa’s is de afgelopen jaren gestegen. Co-infecties komen vaak voor. De NHG-Standaard Het soa-consult adviseert om met hoogrisicopatiënten te overleggen over testen op de ‘big five’ (chlamydia, gonorroe, hiv, syfilis en hepatitis B). Hetzelfde geldt na een willekeurige positieve soa-test bij laagrisicopatiënten. Wij vroegen ons af in hoeverre huisartsen ‘standaard’ testen op hiv en syfilis wanneer ze een gonorroe-infectie hebben vastgesteld. Het lijkt erop dat huisartsen niet consequent doortesten na een positieve gonorroetest. Hierdoor kunnen ze diagnoses in een vroegtijdig stadium missen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2021

Huisarts en wetenschap 8/2021 Naar de uitgave

Nieuws

Nieuws