Skip to main content
main-content
Top

03-02-2014 | Nieuws

Hoog oestradiol, meer kans op dementie

Er is een verband tussen de oestradiolspiegels van postmenopauzale vrouwen en de incidentie van dementie. Dat beschrijven Laure Carcaillon et al. in Neurology.

 

Ze gebruikten hiervoor gegevens van 675 vrouwen van 65 jaar of ouder, die bij een eerste meting geen dementie hadden of hormoontherapie kregen. Ze gingen na of er een relatie was tussen oestradiolgehaltes en of zij enige vorm van dementie ontwikkelden in de vier jaar na de meting. Vervolgens keken ze wat de rol was van cardiovasculaire risicofactoren, en stoffen die gerelateerd zijn aan ontsteking en stolling.

 

Zowel een laag als een hoog oestradiolgehalte hangt samen met een hogere kans op dementie. Correctie voor mogelijk verstorende factoren zoals leeftijd, BMI, en aanwezigheid van cardiovasculaire aandoeningen, ontstekings- en stollingsfactoren, veranderde hier niets aan. Wel bleek dat de combinatie van een hoog oestradiol én diabetes een forse verhoging van het risico op dementie geeft.

 

Lang werd aangenomen dat het dalen van oestradiolspiegels een rol speelde bij cognitieve achteruitgang van vrouwen, en dat hormoontherapie dit zou kunnen voorkomen. Al eerder bleek dat die behandeling niet voordelig – sterker nog – juist nadelig uitpakte. Ook het verband tussen oestradiolspiegels en verschillende vormen van dementie is al vaker aangetoond. Deze nieuwe Franse bevindingen sluiten hierbij aan. Het is de vraag wat de klinische consequenties hiervan zijn. Meer aandacht voor preventie van diabetes zou in ieder geval geen kwaad kunnen, gezien de bevinding dat diabetes én hoog oestradiol samen de kans op dementie sterk doen toenemen.

 

Bron: medischcontact.artsennet.nl / Sophie Broersen

 

 

Tip

Volg op 12 februari de web-tv-uitzending De zin en onzin van beweegprogramma’s voor ouderen met prof. Erik Scherder en Ard Schenk. Deze web-tv is onderdeel van het BSL Fysiotherapeut Totaal-abonnement en is voor (proef)abonnees gratis te volgen. U kunt de uitzending ook buiten het abonnement bekijken. De kosten hiervoor zijn € 90,-

 

Lees meer over dementie in:

  

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen of Geriatriefysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.