Skip to main content
Top

2017 | Boek

Dementie en psychiatrie

Auteurs: Theo Hazelhof, W. Garenfeld, Tejo Verdonschot

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

De geheel geactualiseerde tweede druk is een systematische handleiding waarin eerst de gedragsproblemen worden besproken en daarna de combinatie dementie en psychiatrische problematiek. Per hoofdstuk behandelen de auteurs een beschrijving van de aandoening (of combinaties van aandoeningen) en vervolgens de valkuilen die professionals kunnen tegenkomen. Ook geven zij aanwijzingen voor de juiste benadering, inclusief een overzichtelijk stappenplan. Het boek bevat veel verhelderende oefenstof.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Wat is dementie?
Samenvatting
De diagnose dementie wordt gesteld op grond van de aanwezigheid van geheugenstoornissen, taalstoornissen, stoornissen in het praktisch handelen, herkenningsproblemen en uitvoeringsstoornissen. In de praktijk speelt bij dementie vaak nog allerlei bijkomende problematiek mee, zoals emotionele ontregeling en gedragsstoornissen.
T. Hazelhof, W. Garenfeld, Tejo Verdonschot
Chapter 2. Typen dementie
Samenvatting
Er bestaan verschillende typen dementie. De meeste dementietypen gaan samen met onomkeerbare cognitieve achteruitgang, maar sommige dementievormen berusten op goed behandelbare oorzaken.
Theo Hazelhof, W. Garenfeld, Tejo Verdonschot
Chapter 3. Psychiatrische aandoeningen en gedragsstoornissen bij dementie
Abstract
Dementie is de verzamelterm voor een groep symptomen die als overeenkomst hebben dat het geheugen, het waarnemen, denken, voelen, willen en gedrag aangedaan raken. Naast dementie kennen we psychiatrische ziekten die in de hersenen spelen. Deze ziekten komen voort uit afwijkingen in de hersenstofwisseling. Dementie en bepaalde psychiatrische ziekten ontspruiten dus aan veranderingen in de hersenen. Met de volgende opsomming vatten we een aantal aanleidingen tot probleemgedrag bij dementie samen.
Theo Hazelhof, W. Garenfeld, Tejo Verdonschot
Chapter 4. Gedragsproblemen bij dementie
Samenvatting
In dit hoofdstuk gaan we kijken naar de benadering van ouderen die lijden aan dementie en die gedragsproblemen hebben. We doen dat stapsgewijs: eerst kijken we, kort, naar de algemene benaderingswijzen die de laatste jaren ontworpen zijn voor het omgaan met ouderen die lijden aan dementie (en we kijken dan ook naar de relatie met gedragsproblemen). Tegelijkertijd schetsen we onze uitgangspunten, ook die voor de therapeutische benadering van mensen met gedragsproblemen. Daarna beschrijven we het stapsgewijs benaderen van gedragsproblemen. In een schema dat afgeleid is van het methodisch werken, zetten we stap voor stap uiteen wat je moet doen om gedragsproblemen bij ouderen met dementie adequaat aan te pakken. Dit hoofdstuk zal de basisbenadering schetsen voor de komende hoofdstukken die specifiek gaan over probleemgedrag dat bij psychiatrische ziekten voorkomt.
Theo Hazelhof, W. Garenfeld, Tejo Verdonschot
Chapter 5. Depressie en dementie
Samenvatting
Schrijf op wat je de familie uitlegt.Het herkennen van een depressie bij iemand die lijdt aan dementie is vaak moeilijk.
T. Hazelhof, W. Garenfeld, Tejo Verdonschot
Chapter 6. Psychose en dementie
Samenvatting
Een bijzondere uitdaging: psychose en dementie. Door samenwerking en afstemming kunnen we de oudere weer in de realiteit krijgen.
T. Hazelhof, W. Garenfeld, Tejo Verdonschot
Chapter 7. Delier en dementie
Samenvatting
Net als in het vorige hoofdstuk gaan we kijken naar twee toestanden die tegelijkertijd in de hersenen kunnen spelen, in dit geval dementie en delier. Over dementie weten we al het nodige, over delier gaat dit hoofdstuk.
T. Hazelhof, W. Garenfeld, Tejo Verdonschot
8. Hospitalisatie en dementie (thuis en in de instelling)
Samenvatting
In dit hoofdstuk kijken we naar wat hospitalisatie is en naar wat de uitwerking ervan is op ouderen met dementie. We houden de definitie daarbij breed: we kijken niet alleen naar opname in een instelling en de negatieve gevolgen daarvan, maar ook naar de positieve gevolgen van hospitalisatie.
Theo Hazelhof, Willy Garenfeld, Tejo Verdonschot
Nawerk
Meer informatie
Titel
Dementie en psychiatrie
Auteurs
Theo Hazelhof
W. Garenfeld
Tejo Verdonschot
Copyright
2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-368-1232-0
Print ISBN
978-90-368-1231-3
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1232-0