Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2006 | Onderzoek | Uitgave 12/2006

Huisarts en wetenschap 12/2006

Delen en delegeren zijn geen panacee voor betere diabeteszorg

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 12/2006
Auteurs:
JAR van Bruggen, dr. KJ Gorter, prof.dr. RP Stolk, prof.dr. GEHM Rutten
Belangrijke opmerkingen
UMC Utrecht, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, Postbus 85500, 3508 GA Utrecht: J.A.R. van Bruggen, dr. K. J. Gorter en prof.dr. G.E.H.M. Rutten, huisartsen; AMC Groningen, Disciplinegroep Epidemiologie: prof.dr. R.P. Stolk, epidemioloog.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Van Bruggen JAR, Gorter KJ, Stolk RP, Rutten GEHM. Delen en delegeren zijn geen panacee voor betere diabeteszorg. Huisarts Wet 2006;49(12):598-605.Achtergrond Een verbeterde samenwerking tussen artsen en andere zorgverleners zou leiden tot een kwaliteitsimpuls voor de diabeteszorg. Het is de vraag of deze verwachting op voldoende bewijs is gebaseerd.Methode Systematische zoekopdracht in Medline (1990-2005) naar reviews, RCT’s en overige effectevaluaties rond delen en/of delegeren van diabeteszorg.Resultaten Onze zoekactie leverde 2406 treffers op. Uiteindelijk sloten wij 22 onderzoeken in: 5 over het delen, 13 over het delegeren en 4 over het delen en delegeren van de zorg. Alle onderzoeken over het delen en/of delegeren van diabeteszorg, toonden een verbetering van het zorgproces aan. Het HbA1c nam af in 7 reviews en in 4 van de overige onderzoeken. De bloeddruk daalde in 4 niet-gerandomiseerde onderzoeken en in 3 van de 7 RCT’s, maar in niet één van de ingesloten reviews. Het cholesterol verminderde in 2 reviews, 1 RCT en 4 niet-gerandomiseerde onderzoeken.Conclusie De ingesloten onderzoeken laten zien dat het delen en/of delegeren van de zorg het zorgproces verbetert en het HbA1c verlaagt. De overige cardiovasculaire risicofactoren verbeteren echter niet. Een echt nauwkeurige inschatting van het effect van delen en delegeren binnen de Nederlandse diabeteszorg is om een aantal redenen niet mogelijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 12/2006

Huisarts en wetenschap 12/2006 Naar de uitgave

In de praktijk

Hoe nu verder?