Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2014 | Nascholing | Uitgave 8/2014

Huisarts en wetenschap 8/2014

De zorg voor volwassenen met downsyndroom

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 8/2014
Auteurs:
dr. Tonnie Coppus, dr. Annemieke Wagemans
Belangrijke opmerkingen
Radboudumc, afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, Geneeskunde voor mensen met verstandelijke beperkingen, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen: dr. A.M.W. Coppus, arts voor verstandelijk gehandicapten (tevens Dichterbij, centrum voor mensen met een verstandelijke beperking, Gennep). MUMC+, afdeling Klinische genetica, Maastricht: dr. A.M.A. Wagemans, arts voor verstandelijk gehandicapten (tevens Koraalgroep, Maasveld) • Correspondentie: Tonnie.Coppus@Radboudumc.nl • Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Coppus AMW, Wagemans AMA. De zorg voor volwassenen met downsyndroom. Huisarts Wet 2014;57(8):420-4.
De levensverwachting van mensen met downsyndroom is enorm toegenomen, velen worden inmiddels wel zestig tot zeventig jaar oud. Het ouder worden brengt echter zijn eigen problemen met zich mee. Bij mensen met downsyndroom begint het verouderingsproces vroeger, verloopt het sneller en zijn er meer complicaties, waaronder een groot risico op dementie. In de loop van het leven komen bovendien vaker aandoeningen voor die samenhangen met het downsyndroom, zoals sensorische problemen, schildklieraandoeningen, stoornissen in het bewegingsapparaat, huidaandoeningen en psychiatrische problemen.
Kinderen met downsyndroom zijn meestal in behandeling bij een kinderarts, maar volwassenen met donwsyndroom zullen bij gezondheidsproblemen in eerste instantie naar de huisarts gaan. Aangezien de meeste huisartsen slechts enkele patiënten uit deze bijzondere groep in hun praktijk hebben, zullen zij daar niet altijd voldoende op voorbereid zijn. Bij vragen over diagnostiek en behandeling kan verwezen worden naar een arts voor verstandelijk gehandicapten of een multidisciplinaire downpolikliniek. Addressen zijn te vinden op de website van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (http://​www.​nvavg.​nl).

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2014

Huisarts en wetenschap 8/2014 Naar de uitgave

Redactioneel

Kritisch blijven