Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2017 | Beschouwing | Uitgave 10/2017

Huisarts en wetenschap 10/2017

De Ziektelastmeter COPD als hulpmiddel in de praktijk

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 10/2017
Auteurs:
Annerika Slok, Daniel Kotz, Niels Chavannes, Jiska Snoeck-Stroband, Philippe Salomé, Johannes in ’t Veen
Belangrijke opmerkingen
Universiteit Maastricht, CAPHRI, afdeling Huisartsgeneeskunde, Maastricht: dr. A.H.M. Slok, gezondheidswetenschapper; prof.dr. D. Kotz, hoogleraar Klinische Epidemiologie (tevens Heinrich Heine Universität, Düsseldorf); prof.dr. O.C.P. van Schayck, hoogleraar Preventieve geneeskunde. LUMC, afdeling Public Health en Eerstelijns Geneeskunde: prof.dr. N. Chavannes, huisarts, hoogleraar Huisartsgeneeskunde; dr. J.B. Snoeck-Stroband, huisarts. Huisartsencoöperatie PreventZorg, Bilthoven: dr. P.L. Salomé, huisarts. Franciscus Gasthuis & Vlietland, afdeling Longgeneeskunde en Tuberculose, Rotterdam, dr. J.C.C.M. in ’t Veen, longarts.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.
De resterende literatuur staat bij dit artikel op www.​henw.​org.

Samenvatting

Slok AHM, Kotz D, Chavannes NH, Snoeck-Stroband JB, Salomé PL, In ’t Veen JCCM, Van Schayck OCP. De Ziektelastmeter COPD als hulpmiddel in de praktijk. Huisarts Wet 2017;60(10):500-2.
De Ziektelastmeter COPD geeft de gezondheidstoestand van de COPD-patiënt inzichtelijk weer in een diagram met elf ballonnen die elk staan voor een fysiologisch, psychisch of functioneel domein. De ziektelastmeter maakt het mogelijk in samenspraak met de patiënt het behandelplan te monitoren en uit te werken, zodat de patiënt zelf gericht aan de slag kan. Effectonderzoek toont aan dat gebruik van de ziektelastmeter leidt tot een betere kwaliteit van leven en een hogere ervaren kwaliteit van zorg. Ziektelastmeting is opgenomen in de Zorgstandaard COPD en de NHG-Standaard COPD en wordt momenteel geïmplementeerd in huisartsenpraktijken en ziekenhuizen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2017

Huisarts en wetenschap 10/2017 Naar de uitgave