Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2019 | Artikel | Uitgave 4/2019

Bijblijven 4/2019

De ziekte van Parkinson; een update

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 4/2019
Auteur:
Teun van Laar
De ziekte van Parkinson is de op één na meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte. De ziekte groeit duidelijk qua prevalentie, voornamelijk veroorzaakt door veroudering van de Nederlandse bevolking. Het klinische beeld kent vele variaties, omdat er meerdere oorzaken voor parkinson zijn aan te wijzen. Patiënten hebben last van zowel motorische als niet-motorische verschijnselen, zoals geheugen- en concentratiestoornissen, hallucinaties, depressies en angst- en slaapstoornissen.De huidige behandeling houdt echter nog geen rekening met deze variatie aan oorzaken en bestaat uit gestandaardiseerde symptoombestrijding, die op basis van trial and error probeert de meest optimale combinatie van middelen voor elke individuele patient te vinden. De behandeling van de ziekte van Parkinson zal de komende jaren steeds meer gecoördineerd gaan worden binnen regionale zorgnetwerken, waarin goede onderlinge afstemming voor kwaliteit en efficientie moet gaan zorgen. ...

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2019

Bijblijven 4/2019 Naar de uitgave

Redactioneel ten geleide

Redactioneel