Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2019 | Artikel | Uitgave 4/2019

Bijblijven 4/2019

De ziekte van Alzheimer

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 4/2019
Auteurs:
Wiesje van der Flier, Femke Bouwman
Met meer dan 250.000 patiënten is dementie een van de grote uitdagingen op het gebied van de gezondheidszorg. In 10% van de gevallen treedt dementie op voor het 65 e levensjaar. De ziekte van Alzheimer is een hersenziekte, gedefinieerd door amyloïde plaques en tau-kluwens. Dementie betreft het laatste stadium van deze hersenziekte. Diagnostiek van alzheimer kent in feite twee stappen. De eerste stap is syndroomdiagnose: is er sprake van dementie of milde cognitieve stoornissen (MCI)? De tweede stap is de nosologische diagnose. Hierbij kunnen biomarkers behulpzaam zijn. Een accurate diagnose is essentieel, want het toegangsbewijs tot zorg. Medicamenteuze zorg betreft momenteel symptoomremmende medicijnen. Toekomstige ziektemodificerende medicatie zal alleen effectief zijn in de zeer vroege stadia van de ziekte. We moeten daarom toe naar een aanpak van alzheimer waarbij preventie centraal staat. ...

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2019

Bijblijven 4/2019 Naar de uitgave

Redactioneel ten geleide

Redactioneel