Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2008

01-03-2008 | Spectrum

De Wmo, last van overgewicht?!

Auteurs: Chantal Walg, Martine Peppelenbos, Anja Koornstra

Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen | Uitgave 3/2008

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Gemeenten zijn met de Wmo nu ruim één jaar op weg. Als betrokkenen hebben we gezien dat het voor hen een hele klus was om een aantal nieuwe Wmo-taken vorm te geven. Met de invoering van de nieuwe wet werd ook beoogd dat gemeenten integraal beleid gaan voeren, waarbij de verbinding met andere relevante terreinen van gemeentelijk beleid zou worden gelegd. Volgens ons leent het terrein van de collectieve preventie zich bij uitstek daartoe. Immers, het doel van de Wmo is het vergroten van de zelfredzaamheid, en daarvoor is het van belang dat mensen zo gezond mogelijk zijn. Preventie kan er dus voor zorgen dat de Wmo-doelen beter bereikt worden. Hoe ziet de praktijk er na een jaar uit? Benutten de gemeenten en de GGD voldoende de mogelijkheden die er zijn? En wat kunnen we als professionals doen om (nog meer) winst te behalen?
Literatuur
1.
go back to reference Comajta M, Peppelenbos M, Walg C. Preventie voor zorg! Wat de GGD doet en kan doen in het kader van de Wmo: bestaande taken, verbreding taken, nieuwe taken. Deventer: GGD Gelre-IJssel, 2006. Comajta M, Peppelenbos M, Walg C. Preventie voor zorg! Wat de GGD doet en kan doen in het kader van de Wmo: bestaande taken, verbreding taken, nieuwe taken. Deventer: GGD Gelre-IJssel, 2006.
2.
go back to reference Hunter, D. Zorg voor gezondheid vergt meer dan gezondheidszorg: de noodzaak van een nieuw paradigma. Utrecht: John Luteijs, 2007. Hunter, D. Zorg voor gezondheid vergt meer dan gezondheidszorg: de noodzaak van een nieuw paradigma. Utrecht: John Luteijs, 2007.
3.
go back to reference LVG. Wmo en eerstelijnszorg. Over samenwerking tussen gemeenten en eerstelijnsorganisaties. Utrecht: Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn, 2007. LVG. Wmo en eerstelijnszorg. Over samenwerking tussen gemeenten en eerstelijnsorganisaties. Utrecht: Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn, 2007.
4.
go back to reference Ministerie van VWS. Gezond zijn, gezond blijven. Een visie op gezondheid en preventie. Den Haag: Ministerie van VWS, 2007. Ministerie van VWS. Gezond zijn, gezond blijven. Een visie op gezondheid en preventie. Den Haag: Ministerie van VWS, 2007.
5.
go back to reference VNG: Lokaal gezondheidsbeleid en Wmo in samenhang. Den Haag: Vereniging van Nederlandse Gemeenten, 2007. VNG: Lokaal gezondheidsbeleid en Wmo in samenhang. Den Haag: Vereniging van Nederlandse Gemeenten, 2007.
6.
go back to reference Walg C. Relatie tussen de Wcpv en de Wmo. Kansen voor de openbare gezondheidszorg. Deventer: GGD Gelre-IJssel, 2006. Walg C. Relatie tussen de Wcpv en de Wmo. Kansen voor de openbare gezondheidszorg. Deventer: GGD Gelre-IJssel, 2006.
Metagegevens
Titel
De Wmo, last van overgewicht?!
Auteurs
Chantal Walg
Martine Peppelenbos
Anja Koornstra
Publicatiedatum
01-03-2008
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen / Uitgave 3/2008
Print ISSN: 1388-7491
Elektronisch ISSN: 1876-8776
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03082036

Andere artikelen Uitgave 3/2008

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2008 Naar de uitgave