Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

25-11-2019 | Wetenschappelijk artikel | Uitgave 7-8/2019 Open Access

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7-8/2019

De werkzame elementen van een gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met een lage sociaaleconomische status. Een concept mapping-caseonderzoek

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 7-8/2019
Auteurs:
MSc Lisanne S. Mulderij, dr. Kirsten T. Verkooijen, prof.dr. Maria A. Koelen, dr.ir. Annemarie Wagemakers

Samenvatting

Mensen met een lage sociaaleconomische status (SES) zijn minder gezond en hebben vaker overgewicht en obesitas dan mensen met een hoge SES. Gecombineerde leefstijlinterventies (GLI’s) kunnen worden ingezet voor de aanpak van overgewicht en obesitas. Het is echter niet duidelijk welke elementen van de GLI effectief zijn voor mensen met een lage SES. Het doel van dit onderzoek was daarom om de werkzame elementen van X‑Fittt 2.0, een GLI voor mensen met een lage SES, te bepalen. Negen professionals en één deelnemer van X‑Fittt 2.0 namen deel aan een concept mapping (CM)-proces om de werkzame elementen van X‑Fittt 2.0 in kaart te brengen. CM bestaat uit zes stappen: voorbereiden, brainstormen, clusteren, scoren, analyseren en discussiëren en interpreteren. Dit proces resulteerde in 72 werkzame elementen, ingedeeld in negen clusters, gericht op monitoring (12), interne (7) en externe (4) samenwerking, structuur en begeleiding (10), afspraken met deelnemers (5), beweegaanbod in de eerste twaalf weken (10), de beweegomgeving (10), wervingsstrategieën (5) en randvoorwaarden voor X‑Fittt 2.0 (9). Deze resultaten bieden een waardevolle eerste verkenning van de werkzame elementen van GLI’s voor mensen met een lage SES.

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel