Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2013 | Voor de praktijk | Uitgave 9/2013

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2013

De weergave van het psychisch onderzoek door de verzekeringsarts

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 9/2013
Auteurs:
Hans de Wolff, Nico Croon, Rolf Foekens, Eric van der Jagt, Simon Knepper, Herman Kroneman, Anneke Paulusma, Jan Hein Wijers, Tineke Woldberg
Belangrijke opmerkingen
b Inmiddels wordt in het verzekeringsgeneeskundige veld nagedacht over mogelijke verbeteringen van de rapportageopzet. Zo be raadt men zich binnen UWV op de mogelijkheid dat de verzekeringsarts in zijn rapportage, die dient ter verantwoording van de oordeelsvorming, uitsluitend de essentie van de onderzoeksgegevens en de onderbouwing weergeeft; de achterliggende medische onderzoeksbevindingen en -gegevens zouden in dat geval in het medisch dossier worden opgeslagen. De in dit artikel door ons voorgestelde weergave van het eigen psychisch onderzoek staat hier los van. Het is beschreven op de huidige situatie, maar laat zich evengoed toepassen op een mogelijke toekomstige nieuwe wijze van verslaglegging. In dat geval kan de weergave van het eigen psychisch onderzoek een plek krijgen tussen de onderzoeksbevindingen in het medisch dossier.

Samenvatting

Als de verzekeringsarts een eigen psychisch onderzoek verricht, moet hij de bevindingen in zijn rapportage vastleggen. Veel verzekeringsartsen hebben moeite om dit adequaat en inzichtelijk te doen. De auteurs hebben in hun ICT-groep een format ontwikkeld die een efficiënte en kwalitatief optimale handreiking biedt aan de verzekeringsgeneeskundige praktijk. Belangrijkste kenmerken: vermijden van standaardformuleringen en zo veel mogelijk objectiveren van de be vindingen. Verder kan de verzekeringsarts zich voor de doelstelling van het onderzoek beperken tot de algemene indruk en de presentatie van cliënt en de cognitieve en affectieve functies. Het artikel besluit met een voorbeeldweergave van een verzekeringsgeneeskundig psychisch onderzoek.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2013

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2013 Naar de uitgave

Hoofdredactioneel

One Health

Tbv in outline

Standpunt.tbv

Praktijkperikel

Slapend rijk worden…