Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

27-06-2017 | Artikel | Uitgave 4/2017

Neuropraxis 4/2017

De voorspellende waarde van het neurologisch onderzoek bij zuigelingen met een hoog risico op cerebrale parese

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 4/2017
Auteurs:
Elisa G. Hamer, Mijna Hadders-Algra

Samenvatting

Cerebrale parese (CP) is met een prevalentie van 2 op de 1000 levendgeborenen een van de meest voorkomende neurologische aandoeningen bij kinderen. CP ontstaat per definitie door een niet-progressieve hersenbeschadiging die vóór de eerste verjaardag is opgetreden. De diagnose CP kan echter pas betrouwbaar worden gesteld vanaf de leeftijd van 18 maanden, vanwege de vele veranderingen en ontwikkelingen in het jonge zenuwstelsel. Het is wenselijk om baby’s met een hoog risico op CP zo vroeg mogelijk op te sporen, omdat verondersteld wordt dat zij baat kunnen hebben bij vroege interventie, juist in de periode dat het brein het meest plastisch is.
In dit artikel resumeren we ons onderzoek naar de voorspellende waarde van onderdelen van het kinderneurologisch onderzoek bij zuigelingen met een hoog risico op cerebrale parese, in het bijzonder de betekenis van trage pupilreacties, en tonische en clonische reacties bij de kniepeesreflex.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2017

Neuropraxis 4/2017 Naar de uitgave

EditorialNotes

Woorden vooraf