Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Uitgave 2/2014

Jeugdbeleid 2/2014

De vinger aan de pols die hulpverlening kloppend houdt

Tijdschrift:
Jeugdbeleid > Uitgave 2/2014
Auteur:
Marinus Winkels
Belangrijke opmerkingen
Marinus Winkels is ambulant hulpverlener, projectleider JOO en trainer FIT (Feedback Informed Treatment) bij Trias jeugdhulp. Reactie? E-mail naar m.winkels@triasjeugdhulp.nl.

Samenvatting

Scott D. Miller werd beroemd met zijn publicatie The Heroic Client. De ondertitel is veelzeggend: Een revolutionaire manier om de effectiviteit te verhogen door cliëntgestuurde en resultaatgeïnformeerde therapie. Met het woord cliëntgestuurd wordt bedoeld dat de cliënt in feite het stuur in handen heeft tijdens de gesprekken. Dat gebeurt doordat het veranderingsproces van de cliënt aan het begin van elke sessie wordt gemeten, wat duidelijke aanwijzingen oplevert hoe de therapeut verder kan gaan. Trias jeugdhulp werkt al jaren op deze manier.
Gemiddeld loopt zo’n tien procent van de behandelingen in de hulpverlening niet goed, hetgeen 60 tot 70 procent van de middelen kost. Stagnerende behandelingen leveren veel frustratie en drop-outs op, kosten de behandelaar veel energie en de verzekeraar veel geld. Bij de gangbare werkwijzen is niet goed vast te stellen welke therapieën zullen stagneren. Door de inzet van FIT is de hulpverlening substantieel effectiever te maken. Welke organisatie zou zich dat niet wensen?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

Jeugdbeleid 2/2014 Naar de uitgave

EditorialNotes

Vooraf