Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2008 | Nascholing | Uitgave 5/2008

Huisarts en wetenschap 5/2008

De Vierdimensionale Klachtenlijst (4DKL) spoort psychische problemen op

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 5/2008
Auteurs:
Berend Terluin, Maartje Terluin, Katinka Prince, Harm van Marwijk
Belangrijke opmerkingen
VU medisch centrum, EMGO-instituut, Onderzoeksgroep Huisartsgeneeskunde, Van der Boechorststraat 7, 1081 BT Amsterdam: dr. B. Terluin en dr. H.W.J. van Marwijk, huisartsen; VU medisch centrum, Universitaire Huisartsenpraktijk: dr. K. Prince, huisarts; Huisartsenopleiding, Julius Centrum, Universitair Medisch Centrum Utrecht: M. Terluin, huisarts.
Mogelijke belangenverstrengeling: B. Terluin is copyrighthouder van de Vierdimensionale Klachtenlijst (4DKL) en ontvangt royalty’s van partijen die de 4DKL op commerciële basis gebruiken. Tevens ontvangt hij vergoedingen voor lezingen en workshops over de 4DKL.

Samenvatting

Terluin B, Terluin M, Prince K, Van Marwijk HWJ. De Vierdimensionale Klachtenlijst (4DKL) spoort psychische problemen op. Huisarts Wet 2008;51:251-5.
Eén op de drie à vier volwassen huisartsenpatiënten heeft psychische klachten. De Vierdimensionale Klachtenlijst (4DKL) is een handzame vragenlijst die de huisarts kan helpen bepalen of bij deze patiënten nadere actie nodig is, en zo ja welke. De huisarts kan de 4DKL gebruiken om psychosociale klachten te onderscheiden van depressieve en angststoornissen, om de ernst van het lijden te kwantificeren, om somatisatieklachten te signaleren en om het beloop van de problemen te monitoren. Nadat een patiënt de 4DKL heeft ingevuld, kunnen huisarts en patiënt gezamenlijk de uitslag bespreken en als dat nodig is een ‘diagnose’ formuleren en een plan van aanpak opstellen.
De 4DKL meet vier dimensies van psychische klachten: distress, depressie, angst en somatisatie. Distress is een aspecifieke maat voor de ernst van psychisch lijden, depressie en angst zijn specifieke symptomen van ernstige depressieve en angststoornissen, somatisatie staat voor het ervaren van lichamelijke spanningsklachten en de neiging daar ongerust over te zijn. Vrijwel het hele scala aan psychische en psychosomatische klachten kan in deze vier dimensies worden ondergebracht.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2008

Huisarts en wetenschap 5/2008 Naar de uitgave