Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2010 | Wetenschap | Uitgave 7/2010

GZ - Psychologie 7/2010

De vanzelfsprekendheid van evidence based werken

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 7/2010
Auteurs:
Dr. B.G. Tiemens, dr. A.J.A. Kaasenbrood, Drs. G.J. de Niet
Belangrijke opmerkingen
Dr. Bea. G. Tiemens is andragoog en epidemioloog. Zij is als senior wetenschappelijk medewerker verbonden aan Pro Persona Centre for Education and Science (ProCES) in Wolfheze. Daarnaast is ze directeur van de Stichting Centrum voor Zorgmonitoring (CvZM) en manager Opleiding, Onderzoek en Professionalisering van de Indigo Service Organisatie.
Dr. Ad. J.A. Kaasenbrood is psychiater ACT-team, Pro Persona te Arnhem. Hij is directeur van het Kennis en Innovatiecentrum Persoonlijkheidsstoornissen (KIP).
Drs. Gerrit. J. de Niet is psychiatrisch verpleegkundige en verplegingswetenschapper, en is als wetenschappelijk medewerker verbonden aan ProCES.

Samenvatting

Evidence based werken is niet vanzelfsprekend. Kennis uit wetenschappelijk onderzoek of richtlijnen bereikt niet vanzelf de praktijk en de praktijk is weerbarstig bij de toepassing er van. In de ggz hebben we daarnaast vaak te maken met veel contextuele factoren. Evidence based werken waarbij wordt uitgegaan van het vinden van de beste interventie voor een enkel probleem is daarom te simplistisch. Dit artikel beschrijft de zoektocht naar een vanzelfsprekende toepassing van evidence based werken, rekening houdend met de context, en de praktische werkvorm waarbij we uitgekomen zijn.
De oplossing vonden we in methodisch werken. Methodisch werken is een gefaseerde, systematische, transparante, doelgerichte en toetsende manier van werken. In de toepassing van methodisch werken in de dagelijkse praktijk van de geestelijke gezondheidszorg onderscheiden we vijf fasen: van probleem naar doel; van doel naar middel; van confectie naar maatwerk; van verwachting naar resultaat en van resultaat naar betekenis. Elke fase geeft een moment van pas op de plaats, de essentie van methodisch werken. De fasen kunnen op verschillende niveaus in het behandelproces worden toegepast. De niveaus betreffen de therapeutische relatie, het behandelproces zelf en de voorwaarden voor de behandeling, zoals de professional en het team. De vijf fasen kunnen zich in een behandelproces meerdere keren achter elkaar voordoen in een cyclisch proces.
Evidence based werken kan pas vanzelfsprekend worden als het wordt ingebed in het normale behandelproces.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2010

GZ - Psychologie 7/2010 Naar de uitgave