Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

Gepubliceerd in: Podosophia 1/2018

09-02-2018 | Wetenschap en Praktijk

De t-toets en de analysis of variance, ANOVA

Auteurs: PhD Sil Aarts, PhD MD Eveline Wouters

Gepubliceerd in: Podosophia | Uitgave 1/2018

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Bij toetsende statistiek wordt met behulp van een statistische berekening een hypothese getoetst. Bijvoorbeeld om te bepalen of het verschil tussen groepen op toeval berust, of niet. De keuze welke statistische toets van toepassing is op de gestelde onderzoeksvraag, is afhankelijk van verscheidene factoren, zoals het meetniveau van de variabelen, de (on)afhankelijkheid van de data (onafhankelijke groepen zoals man vs. vrouw, of afhankelijke data, zoals voormeting vs. nameting bij dezelfde patiënten) en de normaliteit van de data. Dit artikel zal dieper ingaan op een van de meest gebruikte toetsen in de statistiek: de t-toets en de ANOVA (analysis of variance). Het basisidee van een t-toets en de ANOVA is na te gaan of gemiddelden van groepen gelijk zijn of van elkaar verschillen. Om een t-toets of ANOVA te kunnen uitvoeren, dient de afhankelijke variabele, de uitkomstmaat, van ratio- of intervalniveau te zijn.

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Literatuur
1.
2.
go back to reference IBM. SPSS Statistics for Windows. Version 21.0. IBM corp: Armonk, N.Y., USA. IBM. SPSS Statistics for Windows. Version 21.0. IBM corp: Armonk, N.Y., USA.
3.
go back to reference Field A. Discovering statistics using SPSS. 3e druk. band 9. Londen: SAGE; 2009. Field A. Discovering statistics using SPSS. 3e druk. band 9. Londen: SAGE; 2009.
4.
go back to reference Howell DC. Statistical methods for psychology, international edition. 8e druk. Boston: Cengage Learning; 2012. Howell DC. Statistical methods for psychology, international edition. 8e druk. Boston: Cengage Learning; 2012.
Metagegevens
Titel
De t-toets en de analysis of variance, ANOVA
Auteurs
PhD Sil Aarts
PhD MD Eveline Wouters
Publicatiedatum
09-02-2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Podosophia / Uitgave 1/2018
Print ISSN: 0929-5380
Elektronisch ISSN: 1876-5815
DOI
https://doi.org/10.1007/s12481-018-0187-8