Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

03-11-2015 | Testen getest | Uitgave 6/2015

Neuropraxis 6/2015

De SON-R 6-40: een niet-verbale intelligentietest

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 6/2015
Auteur:
Francien Geerds

Samenvatting

De Snijders-Oomen Niet-verbale intelligentietest, de SON-R 6-40, is een niet-verbale intelligentietest, die geschikt is voor kinderen en volwassenen van 6 tot 40 jaar. De test geeft een gestandaardiseerde maat voor intelligentie. De SON-R wordt individueel afgenomen. Een afname duurt ongeveer een uur. De test kan volledig niet-verbaal worden afgenomen, door gebruik te maken van natuurlijke gebaren, maar ook met verbale instructies. Een bijzonder aspect van de SON-R 6-40 is het geven van feedback. Nadat de cliënt een item heeft gemaakt, wordt door de testleider aangegeven of de oplossing juist dan wel onjuist is. De subtests worden op een adaptieve wijze afgenomen, wat betekent dat het aantal af te nemen items afhangt van het prestatieniveau van de cliënt. De SON-R 6-40 is door zijn niet-verbale karakter geschikt voor personen die de taal van de testleider in beperkte mate beheersen. De SON-R 6-40 bestaat uit vier subtests; twee performale/ruimtelijke subtests en twee redeneertests. De ruwe scores worden per subtest omgezet in een genormeerde subtestscore. Door de genormeerde subtestscores op te tellen, ontstaat de standaardtotaalscore die wordt omgezet in het SON-IQ. Naast de genormeerde scores kan voor de subtestscores en voor de totaalscores ook de referentieleeftijd worden bepaald. Bij de interpretatie dient men er rekening mee te houden dat de test uit slechts vier subtests bestaat. De test geeft dan ook met name een betrouwbaar beeld van het totale intelligentieniveau.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2015

Neuropraxis 6/2015 Naar de uitgave

Woorden vooraf

Woorden vooraf