Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2020 | Artikelen | Uitgave 1/2020

Kind en adolescent 1/2020

De Sociale InformatieVerwerkingsTest ‘SIVT’ biedt inzicht in individuele verschillen in sociale informatieverwerking van kinderen en adolescenten met gedragsproblemen

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 1/2020
Auteurs:
Dr. Maaike M. van Rest, Drs. Aart Vriens, Prof. dr. Walter Matthys, Dr. Maroesjka van Nieuwenhuijzen
Belangrijke opmerkingen
De online versie van dit artikel (https://​doi.​org/​10.​1007/​s12453-019-00227-2) bevat twee digitale tabellen, toegankelijk voor daartoe geautoriseerde gebruikers.

Samenvatting

De Sociale InformatieVerwerkingsTest ‘SIVT’ is een interactief, digitaal diagnostisch instrument dat inzicht geeft in de sociaal-cognitieve functies in relatie tot gedragsproblemen bij kinderen en adolescenten. Deze studie onderzocht de psychometrische waarden van het instrument om de bruikbaarheid in de praktijk van zorgverlening te kunnen onderbouwen. Er werden 187 kinderen (8–12 jaar, M = 10,96; 42 % meisje) en 224 adolescenten (13–17 jaar, M = 15,20; 46 % meisje) geïncludeerd variërend in gedragsproblemen en met een licht verstandelijke beperking of een normaalbegaafd niveau. In een aanvullend normonderzoek namen 232 kinderen (M = 10,93; 47 % meisje) en 242 adolescenten (M = 15,17; 52 % meisje) deel vanuit de Nederlandse jeugdpopulatie. De resultaten wijzen op een adequate en goede interne consistentie, interbeoordelaarsbetrouwbaarheid, inhoudsvaliditeit en criteriumvaliditeit voor de kinder- en adolescentenversie van de SIVT. Enkele voorbeelden concretiseren hoe individuele SIVT-scores kunnen worden geïnterpreteerd in samenhang met elkaar en in relatie tot gedrag. In deze studie wordt de bruikbaarheid van de SIVT onderbouwd en worden handvatten gegeven voor het gebruik van SIVT-scores binnen individuele verklarende en handelingsgerichte diagnostiek met aanwijzingen voor begeleiding en behandeling.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Extra materiaal
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2020

Kind en adolescent 1/2020 Naar de uitgave