Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2010 | Wetenschap | Uitgave 4/2010

GZ - Psychologie 4/2010

De samenhang tussen werkkenmerken en psychopathologische karakteristieken op het werkfunctioneren bij mensen met depressies of angststoornissen

Depressies en angststoornissen op het werk

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 4/2010
Auteurs:
Dr. I. Plaisier, prof. dr. B.W.J.H. Penninx
Belangrijke opmerkingen
Inger Plaisier is werkzaam aan de Faculteit Sociale Wetenschappen, afdeling sociologie, Vrije Universiteit Amsterdam.
Brenda WJH Penninx is werkzaam voor Emgo+ instituut, VU Medisch Centrum, Amsterdam; Leids Universitair Medisch Centrum; Universitair Medisch Centrum Groningen.
De infrastructuur voor NESDA is gefinancierd door het Geestkracht programma van ZonMW (subsidie 10-000-1002) en door deelnemende universiteiten en GG Z-instellingen (VU Medisch Centrum, GGZ inGeest, Arkin, L eiden U niversitair Medisch Centrum, GG Z Rivierduinen, U niversitair Medisch Centrum G roningen, L entis, GGZ F riesland, GG Z Drenthe, IQ healthcare, NIVEL en T rimbos instituut).

Samenvatting

In dit artikel worden uitkomsten beschreven van twee studies naar werkfunctioneren bij mensen met depressies en angststoornissen met gegevens van de Nederlandse studie naar depressieve en angststoornissen (NESDA< n=2981). Er werden twee verschillende indicatoren van werkfunctioneren gebruikt, te weten werkverzuim en de werkuitvoering op dagen dat ondanks gezondheidsklachten wel wordt gewerkt. De rol van psychosociale werkkenmerken, en werkuren werd onderzocht bij 1522 werkende mensen met en zonder psychopathologie. De rol van psychopathologische details, zoals type en ernst van de stoornis, werd onderzocht onder 1035 werkende mensen met een huidige depressie of angststoornis. Huidige depressieve stoornissen verhogen het risico voor langdurig ziekteverzuim ruim 6 keer, en het risico voor verstoorde werkuitvoering met de factor 5. Het effect van depressieve stoornissen is sterker dan van angststoornissen. De ernst van de symptomen vertoont een dosis respons effect met verminderd werkfunctioneren: naar mate de ernst van de stoornis toeneemt, neemt het werkfunctioneren van de werknemer af. Het hebben van veel controle over het werk en veel sociale steun op het werk bleken gunstige factoren voor het werkfunctioneren. Ook depressieve en angststoornissen in remissie zijn geassocieerd met verminderd werkfunctioneren. Naast preventie en behandeling van depressies en angststoornissen zijn ook psychosociale werkfactoren mogelijke aangrijpingspunten om het werkfunctioneren bij mensen met angst en depressies te verbeteren en hoge kosten door productieverlies op het werk te kunnen helpen verminderen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2010

GZ - Psychologie 4/2010 Naar de uitgave