Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2011 | Artikelen | Uitgave 3/2011

Kind en adolescent 3/2011

De rol van verklaringen in de keuze van effectieve interventies

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 3/2011
Auteurs:
Dr. L. de Kwaadsteniet, Dr. Y. Hagmayer, Dr. N. P. C. M. Krol, Prof. dr. C. L. M. Witteman
Belangrijke opmerkingen
docent en onderzoeker Orthopedagogiek
universitair hoofddocent
hoofddocent Orthopedagogiek
hoogleraar

Samenvatting

Een belangrijke reden om een specifieke interventie te kiezen is de verwachting dat daarmee problemen op effectieve wijze verminderd zullen worden. Wij hebben onderzocht of de mate van effectiviteit die orthopedagogen en psychologen van verschillende interventies verwachten, samenhangt met de verklaringen die zij geven voor de problemen van een kind. We vroegen veertig clinici om voor twee gevalsbeschrijvingen een causaal model te tekenen dat weergaf hoe zij de problemen van de betreffende kinderen verklaarden en om tevens een rangorde van interventies te geven naar verwachte effectiviteit. We vergeleken de effectiviteit van de interventies die we berekenden uit de modellen van de deelnemers met de rangordes die zij gaven. De deelnemers construeerden verschillende modellen om problemen te verklaren en hadden verschillende verwachtingen ten aanzien van de effectiviteit van interventies. Op basis van de individuele modellen konden we echter voorspellen welke interventies zij het effectiefst vonden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2011

Kind en adolescent 3/2011 Naar de uitgave

Boeken

Boeken