Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2010 | Artikelen | Uitgave 5/2010

Neuropraxis 5/2010

De rol van individuele vatbaarheid voor de negatieve gevolgen van ecstasygebruik

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 5/2010
Auteurs:
Alinde Wallinga, Bauke Buwalda
Belangrijke opmerkingen
dr. A. Wallinga, neurobiologe, post-doctoraal onderzoeker Henry Wellcome Laboratories for Integrative Neuroscience and Endocrinology, University of Bristol, Dorothy Hodgkin Building Whitson Street, Bristol, BS1 3NY Verenigd Koninkrijk; dr. B. Buwalda, uhd, vakgroep Gedragsfysiologie, Rijksuniversiteit Groningen, Kerklaan 30, 9751 NN Haren.

Samenvatting

Ecstasy is een zeer bekende illegale uitgaansdrug die wereldwijd wordt gebruikt door met name adolescenten en jongvolwassenen. Ecstasy wordt ook wel XTC, dansdrug, knuffeldrug of simpelweg ‘E’ genoemd. Het slikken van een ecstasypil veroorzaakt bij gebruikers een heel prettig, euforisch gevoel. Verder stimuleert het in hoge mate de beleving van muziek en gaat het leggen van sociale contacten veel gemakkelijker. Bovendien geeft het de gebruiker het gevoel over een overmaat aan energie te beschikken. Dat klinkt allemaal heel positief en ecstasy staat dan ook bij de gebruiker bekend als relatief veilig.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2010

Neuropraxis 5/2010 Naar de uitgave

Signalement

Signalement