Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

De rol van de verzorgende

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Eten en drinken is van grote invloed op het leven van ouderen met dementie. In een verzorgingshuis hebben de verzorgenden in dat proces een belangrijke rol. De verzorgende is degene die inventariseert wat iemand eet of drinkt. De verzorgende beoordeelt ook welke veranderingen in het patroon nodig zijn. Zij is daarnaast verantwoordelijk voor samenwerking met diëtisten, logopedisten en naasten. Verzorgenden wegen de mensen met dementie regelmatig. Ze zijn verantwoordelijk voor het signaleren van ondervoeding, vormen van afweergedrag en slikproblemen. Om een verslechtering van de gezondheid op tijd voor te zijn gebruiken ze signaleringsinstrumenten. Ze bevorderen zo veel mogelijk het samen koken en gebruiken eten en drinken om herinneringen op te halen. Verzorgenden krijgen ook te maken met complexe ethische vragen. Wat te doen als de bewoner consequent niet wil of kan eten of drinken? Is kunstmatige voeding toedienen verantwoorde zorg? Als mensen met dementie niet meer willen of kunnen eten en drinken, overleggen verzorgenden extra met arts en familie. In dit hoofdstuk besteden we speciaal aandacht aan de rol van de verzorgende bij deze taken en ethische vragen.

Metagegevens
Titel
De rol van de verzorgende
Copyright
2016
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1557-4_5