Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

12-01-2017 | Uitgave 2/2017

Bijblijven 2/2017

De rol van de huisarts in de zorg voor huidkankerpatiënten

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 2/2017
Auteur:
Dr. Wim J. M. J. Gorgels

Samenvatting

De incidentie van huidkanker is de afgelopen twintig jaar vrijwel verdrievoudigd. De huisarts ziet in toenemende mate patiënten op het spreekuur met zorgen over huidplekjes. Deze ontwikkeling vraagt om een aanscherping van de taken in de huidkankerzorg voor de eerste en tweede lijn. Het domein van de huisarts zou er als volgt uit kunnen zien: het geven van voorlichting en zonbeschemingsadviezen aan risicopersonen, adequate diagnostiek en verwijzing bij huidtumoren, behandeling van het merendeel van de niet-melanocytaire premaligniteiten, zoals actinische keratose en morbus Bowen, en behandeling van laagrisico basaalcelcarcinomen (BCC). Het domein van de tweede lijn zou dan voor een deel bestaan uit diagnostiek van huidtumoren, de behandeling van hoogrisico basaalcelcarcinomen, plaveiselcelcarcinomen, melanomen (en lentigo maligna) en de overige zeldzame huidmaligniteiten. Daarnaast zou in de tweede lijn behandeling kunnen plaatsvinden van de ingewikkelde en therapieresistente niet-melanocytaire premaligniteiten. Oncologische follow-up (behalve bij laagrisico BCC) hoort in principe thuis in de tweede lijn, maar zou in sommige situaties overgenomen kunnen worden door de huisarts. Periodieke monitoring van personen met een sterk verhoogd risico op melanoom kan beter door de dermatoloog worden uitgevoerd. Huisartsen geven aan meer te willen doen in de huidkankerzorg, maar geven daarbij aan behoefte te hebben aan extra scholing in kennis en vaardigheden. Het gebruik van teleconsultatie en fotografie kan de samenwerking en zorg in de toekomst nog verder verbeteren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2017

Bijblijven 2/2017 Naar de uitgave

OriginalPaper

Teledermatologie