Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2011 | Uitgave 2/2011

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2011

De rol van cognitieve, gevoelsmatige en cultureel religieuze factoren bij de bereidheid tot orgaandonatie bij Turkse Nederlanders

Tijdschrift:
Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 2/2011
Auteurs:
A.F. van den Bosch, dr. Henk Boer
Belangrijke opmerkingen
Afdeling Psychologie en Communicatie van Gezondheid en Risico, Universiteit Twente, Enschede
Onder Turkse Nederlanders is de bereidheid tot orgaandonatie beduidend lager dan onder Nederlanders. In dit onderzoek is nagegaan welke rol cognitieve factoren, zoals kennis, attitude, ervaren voordeel, sociale normen en zelfeffectiviteit spelen bij het verklaren van deze lagere donatiebereidheid. Verder is ingegaan op de rol van gevoelsmatige factoren bij orgaandonatie, zoals de ICK afkeer factor, en cultureel religieuze opvattingen over het belang van lichamelijke integriteit bij overledenen. Er is een vragenlijst onderzoek uitgevoerd onder 58 Turkse Nederlanders en een vergelijkbare groep van 57 Nederlanders. Zowel bij Turkse Nederlanders als bij Nederlanders spelen cognitieve factoren een belangrijke rol bij donatiebereidheid. Regressieanalyses wezen uit dat bij Turkse Nederlanders met name het ervaren voordeel van orgaandonatie samenhangt met bereidheid tot orgaandonatie; bij Nederlanders is de attitude ten opzichte van orgaandonatie belangrijk. Bij Turkse Nederlanders heeft het belang van lichamelijke integriteit een sterk negatieve invloed op donatiebereidheid en speelt de ICK afkeer factor geen rol. Bij Nederlanders hing de ICK afkeer factor negatief samen met de bereidheid tot orgaandonatie en speelde het belang van lichamelijke integriteit geen rol bij de bereidheid tot orgaandonatie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2011

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2011 Naar de uitgave