Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2014 | Artikelen | Uitgave 1/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2014

De rijkgeschakeerde omgeving van de adolescent

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 1/2014
Auteur:
Frits Boer
Belangrijke opmerkingen
f. boer is emeritus hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie bij het AMC te Amsterdam. E-mail: f.boer@amc.uva.nl.
De adolescentie is de periode waarin de jongere de stap zet van het gezin naar de buitenwereld. Daarmee wordt het gezin niet verlaten, maar krijgt het een andere betekenis. In de buitenwereld zijn leeftijdgenoten van belang. De leeftijdgenoten in het gezin - de broers en zussen - vervullen een brugfunctie tussen beide werelden. In dit artikel sta ik stil bij de biologische, psychologische en sociale aspecten van de transitie die adolescentie inhoudt. Daarbij besteed ik speciale aandacht aan vier thema’s: ouderlijke controle, ouderlijke psychopathologie, de vorming van identiteit en agressie als nuttige emotie, respectievelijk probleemgedrag. Ten slotte worden praktische implicaties besproken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2014 Naar de uitgave

Abstract

Summaries