Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2015 | Wetenschappelijke artikelen | Uitgave 8/2015

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2015

De relatie tussen veerkracht en subjectief welbevinden in diabetes type 2 patiënten

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 8/2015
Auteurs:
Marion Spijkerman, Manja van Wezep, Lenneke Vaandrager, Linda Bolier, Jan Walburg
Belangrijke opmerkingen
Correspondentieadres
Marion Spijkerman, e-mail: m.p.j.spijkerman@utwente.nl, tel. 053-4896545.

Samenvatting

Diabetes type 2 is een veelvoorkomende chronische ziekte. Er zijn verschillen in hoe patiënten met deze ziekte en de lichamelijke, psychische en sociale gevolgen hiervan omgaan. Deze ‘mixed-methods’ studie beoogde te onderzoeken of er een relatie is tussen veerkracht en subjectief welbevinden onder 71 volwassenen met diabetes type 2. Patiënten werden gevraagd om een vragenlijst in te vullen over hun veerkracht en subjectief welbevinden (levenstevredenheid, positieve en negatieve emoties). Daarnaast zijn bij twaalf personen uit dezelfde populatie kwalitatieve interviews afgenomen om te exploreren welke factoren in de beleving van de patiënt van invloed zijn op veerkracht. De resultaten laten zien dat veerkracht positief samenhangt met levenstevredenheid en positieve emoties, en negatief samenhangt met negatieve emoties. Uit de interviews bleek dat positieve attitudes tegenover diabetes, ‘in control’ zijn, en positieve sociale relaties een belangrijke rol speelden bij veerkracht. Hoewel het er op lijkt dat veerkracht en subjectief welbevinden in diabetes type 2 patiënten met elkaar samenhangen, is aanvullend onderzoek nodig om te testen in hoeverre dit verband causaal is en om mediërende factoren in kaart te brengen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2015

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2015 Naar de uitgave