Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

08-11-2017 | Artikel | Uitgave 4/2017

Verslaving 4/2017

De relatie tussen persoonlijkheidsdimensies en middelengebruik bij mensen met een licht verstandelijke beperking

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 4/2017
Auteurs:
Anne-lena de Vletter, Roy Otten, Robert Didden, Evelien A. P. Poelen
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is een bewerking van Poelen, E. A. P., Schijven, E. P., Otten, R., & Didden, R. (2017). Personality dimensions and substance use in individuals with mild to borderline intellectual disabilities. Research in Developmental Disabilities, 63, 142–150.

Samenvatting

Dit artikel gaat over een onderzoek naar de samenhang van de persoonlijkheidsdimensies angstgevoeligheid, negatief denken, impulsiviteit en sensatiezoeken met stoornissen in het gebruik van middelen bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). De data zijn verzameld met de SURPS (persoonlijkheidsdimensies) en de SumID-Q (middelengebruik) bij 118 cliënten van een zorginstelling voor mensen met LVB en ernstige gedragsproblemen. Het gemiddelde IQ van de deelnemers was 71,1 en de gemiddelde leeftijd was 20,5 jaar. Bij mensen die minder angstgevoelig zijn, meer negatief denken, impulsiever zijn en meer sensatiezoeken, werd een hoger risico op stoornissen in het gebruik van alcohol gevonden. Mensen met een sterkere neiging tot negatief denken en sensatiezoeken hadden een hoger risico op stoornissen in het gebruik van drugs. De SURPS-persoonlijkheidsdimensies kunnen worden gebruikt om mensen met LVB met een groter risico op middelenmisbruik te identificeren en kunnen dienen als basis voor gepersonaliseerde interventies met betrekking tot middelenmisbruik bij deze groep.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2017

Verslaving 4/2017 Naar de uitgave

Uitgelezen

Uitgelezen