Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2014 | Artikelen | Uitgave 2/2014

Bijblijven 2/2014

De relatie tussen huisarts, forensisch arts en de politie

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 2/2014
Auteur:
Mr. Diederik (D.Y.A.) van Meersbergen
Belangrijke opmerkingen
jurist KNMG

Samenvatting

Huisartsen kunnen in verschillende situaties in aanraking komen met forensisch artsen en politie/justitie. In het kader van de lijkschouw is de relatie tussen behandelend artsen en forensisch artsen in wetgeving verankerd. Die wetgeving verplicht de huisarts om bij (een vermoeden van) niet-natuurlijk overlijden een gemeentelijk lijkschouwer (forensisch arts) in te schakelen. Er is geen wettelijke plicht om daarbij informatie uit te wisselen. In de praktijk wordt dat in beperkte mate gedaan. De forensisch arts werkt voor justitie en mag bij een (vermoeden van) niet-natuurlijk overlijden relevante informatie aan de officier van justitie verstrekken. De officier kan vervolgens een forensisch onderzoek door de politie laten verrichten. De huisarts hoeft geen informatie voor dat onderzoek aan te leveren. Ook jegens de politie heeft de huisarts een beroepsgeheim.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

Bijblijven 2/2014 Naar de uitgave