Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

03-07-2020 | Artikelen | Uitgave 3/2020 Tijdelijk gratis!

Kind en adolescent 3/2020

De relatie tussen gehechtheid en depressie bij kinderen en adolescenten: een multilevel meta-analyse

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 3/2020
Auteurs:
Dr. Anouk Spruit, MSc Linda Goos, MSc Nikki Weenink, Dr. Roos Rodenburg, Dr. Helen Niemeyer, Prof. Dr. Geert Jan Stams, Dr. Cristina Colonnesi
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is een Nederlandstalige bewerking van de volgende publicatie: Spruit, A., Goos, L., Weenink, N., Rodenburg, H.R., Niemeyer, H., Stams, G.J.J.M., & Colonnesi, C. (2019). The relation between attachment and depression in children and adolescents: a multilevel meta-analysis. Clinical Child and Family Psychology Review. https://​doi.​org/​10.​1007/​s10567-019-00299-9. Link naar originele publicatie: https://​link.​springer.​com/​article/​10.​1007/​s10567-019-00299-9

Samenvatting

Inleiding

Uit eerder onderzoek blijkt dat gehechtheid een belangrijke rol speelt bij psychopathologie, maar dit is nog niet op meta-analytische wijze getoetst voor depressie. Daarom hebben we de samenhang tussen gehechtheid en depressie bij kinderen en adolescenten onderzocht door middel van een meta-analyse.

Methode

In totaal zijn 643 effectgroottes uit 123 onafhankelijke steekproeven geïncludeerd in de multilevel meta-analyse.

Resultaten

Er werd een significante, middelgrote effectgrootte (r = 0,31) gevonden voor de globale relatie tussen gehechtheid en depressie, wat betekent dat gehechtheid geassocieerd is met depressie. Daarnaast blijkt dit verband significant te zijn in zowel cross-sectionele (r = 0,36) als in longitudinale studies (r = 0,20). Multivariate analyse van de significante moderatoren die invloed hadden op de sterkte van het verband tussen gehechtheid en depressie liet zien dat het land van de studie, het studiedesign, het geslacht, het type gehechtheid en het type instrument om gehechtheid vast te stellen een unieke bijdrage leverden aan het verklaren van variantie.

Discussie

Deze meta-analyse laat zien dat onveilige gehechtheid samengaat met depressie en dat onveilige gehechtheid een risicofactor is voor depressie bij kinderen en adolescenten. Bij de behandeling van depressie bij kinderen en adolescenten moet er daarom aandacht zijn voor gehechtheid.

Tijdelijk gratis - maak gebruik van dit unieke aanbod.

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2020

Kind en adolescent 3/2020 Naar de uitgave