Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2020 | Uitgave 6/2020

Een duurzaam resultaat: Toeval of planning (Deel 2)?
Tandartspraktijk 6/2020

De referentie-analyse

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 6/2020
Auteurs:
Renée Kooij, Sjoerd Smeekens
Belangrijke opmerkingen
Renée Kooij (Nijmegen, 2014) is als tandarts werkzaam bij Kliniek voor Reconstructieve Tandheelkunde te Beuningen en De Hartog Mondzorg te Haaren. Zij is bezig met de opleiding tot restauratief tandarts (NVVRT).
Sjoerd Smeekens (Nijmegen, 1997) heeft na zijn studie tandheelkunde tien jaar reconstructieve tandheelkunde gedoceerd aan de universiteiten van Basel (CH) en Freiburg (D). Hij is eigenaar van Kliniek en Academie voor Reconstructieve Tandheelkunde te Beuningen.

Samenvatting

Weefselverlies dat optreedt ter plaatse van een occlusaal contact leidt in de meeste gevallen tot een verticale verplaatsing van een gebitselement om de occlusie in stand te houden. Dit gaat vaak gepaard met migratie van het alveolaire bot en de gingiva: ‘dentoalveolaire compensatie’ genoemd. Door het weefselverlies worden de klinische kronen korter en verdwijnt de occlusale morfologie, met mogelijk verder weefselverlies tot gevolg. Doordat de patiënt dit proces veelal niet voelt, kan het lang onopgemerkt blijven. De initieel lokale symptomen kunnen zich steeds verder uitbreiden over de gehele dentitie. Om een voorspelbare reconstructieve behandeling te kunnen plannen is het vaststellen van de mate en de richting van de migratie belangrijk. Hierbij worden ook alle gebitselementen en omringende structuren geanalyseerd die geen symptomen van compensatie vertonen. Deze zogeheten ‘referentie-analyse’ kan helpen om te achterhalen wat er met de overige elementen gebeurd is.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2020

Tandartspraktijk 6/2020 Naar de uitgave

OriginalPaper

Zorg op maat

Nieuws

Nieuws