Skip to main content
Top

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

3. De praktijk aan het woord: de ouderenzorg

Auteur : Saskia Timmer

Gepubliceerd in: eHealth in de langdurige zorg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk komen Mariëtte Vorwerk en Diana Rijntjes aan het woord. Mariëtte Vorwerk vertelt over de wijze waarop Savant zorgtechnologie inzet in de dienstverlening en Diana Rijntjes vertelt over de inzet van eHealth in de dienstverlening van de Zorgboog.
Voetnoten
1
Een 3D printer is een printer waarmee vormen in drie dimensies geprint kunnen worden. Een 3D printer bouwt laag voor laag een product op. Dit gebeurt al enige jaren met een soort plastic- of metaalpoeders. Bij TNO onderzoekt Van Bommel of dit ook met voedsel kan.
Voedsel ontwikkelen via een 3D voedselprinter is meer dan alleen een leuk gadget, het heeft maatschappelijke voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het vraagstuk van ondervoeding bij bejaarden. Ouderen met kauw- en slikproblemen krijgen meestal gepureerd voedsel voorgeschoteld – onappetijtelijk en dus weinig verleidelijk om op te eten. Met een 3D printer kan het gepureerde voedsel weer de vorm van het oorspronkelijke product krijgen. Wel een zachte substantie maar aan de buitenkant oogt het als een wortel of een stukje vlees. Belangrijker is de mogelijkheid om voedsel te personaliseren. De inhoud van het eten kan aangepast worden aan de behoefte van de persoon. Van Bommel: “Denk aan het formaat en de hardheid, maar ook de hoeveelheid calorieën, samenstelling van voedingsstoffen, extra vitaminen.”
 
2
Care is de zorg aan (langdurig) zorg- of hulpbehoevenden.
 
3
Cure is de zorg gericht op genezing en behandeling van de klachten.
 
4
Videocommunicatie
 
5
In voor zorg is een door VWS ondersteund initiatief om innovatie in de zorg te stimuleren.
 
Metagegevens
Titel
De praktijk aan het woord: de ouderenzorg
Auteur
Saskia Timmer
Copyright
2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0905-4_3