Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

07-02-2017 | Uitgave 1/2017

Jeugdbeleid 1/2017

De positie van donorkinderen in Nederland: gewenst maar niet autonoom

Tijdschrift:
Jeugdbeleid > Uitgave 1/2017
Auteur:
MSW Ties van der Meer

Samenvatting

Stichting Donorkind is een particuliere organisatie die opkomt voor de belangen van donorkinderen. In dit artikel wordt allereerst een korte beschrijving gegeven van hun maatschappelijke positie. Daarna volgt een samenvatting van een onderzoek dat in opdracht van de stichting is gedaan naar de opvatting over familiebanden van donorkinderen en de invloed van face-to-facelotgenotencontact. Hiervoor zijn bij 9 donorkinderen diepte-interviews afgenomen en hebben 23 donorkinderen vragenlijsten ingevuld uit een populatie van 79 donorkinderen die lotgenotencontactgroepen hebben bezocht.
Enkele conclusies zijn: donorkinderen hebben persoonlijke beelden van familie. Door het gebrek aan afstammingsinformatie en door loyaliteit naar hun ouders ervaren zij beperkte ruimte om deze vorm te geven naar hun eigen wens. Ontmoetingsdagen bieden donorkinderen erkenning, begrip en ruimte om hun verwekkingswijze te integreren en hun mening te versterken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2017

Jeugdbeleid 1/2017 Naar de uitgave