Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Uitgave 6/2014

Tandartspraktijk 6/2014

De pocketirrigator

Veelbelovend instrument voor de parodontale zorg

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 6/2014
Auteur:
Dr. Johan van Dijk
Belangrijke opmerkingen
Dr. Johan van Dijk studeerde tandheelkunde (Groningen, 1970) en specialiseerde zich vervolgens in Nederland en de VS in de parodontologie. In 1983 startte hij met zijn collega Jan Jansen de eerste Nederlandse verwijspraktijk voor parodontale zorg. Vanaf dat jaar tot 2010 was Van Dijk werkzaam als parodontoloog en implantoloog. Tot de dag van vandaag verricht hij klinisch wetenschappelijk onderzoek aan het UMC Groningen.
Geïnteresseerden kunnen informatie aanvragen via de mail: johanvandijk@parocursus.nl.

Samenvatting

Bij onvoldoende mondhygiëne ontstaan parodontale ontstekingen waarbij na verloop van tijd steunweefsel verloren gaat, meestal met pocketvorming. De behandeling richt zich op het instrueren van mondhygiënemaatregelen, het reinigen van het gebit en het herstellen van de veroorzaakte schade. Reiniging van de pockets wordt doorgaans uitgevoerd met instrumenten of ultrasone apparatuur. Het zijn tijdrovende, moeilijke en veelal gevoelige behandelingen die door ervaren professionals worden uitgevoerd. In een periode van bijna tien jaar is met een pocketirrigator een veelbelovend irrigatiesysteem voor subgingivale reiniging ontwikkeld: pockets worden onder licht vacuüm met pulserend water geïrrigeerd. De eerste proefstudies zijn zeer succesvol, en een gecontroleerde studie laat zien dat dit een belangrijke bijdrage kan leveren aan de parodontale zorg.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2014

Tandartspraktijk 6/2014 Naar de uitgave

Product nieuws

Product nieuws