Skip to main content
Top

2007 | OriginalPaper | Hoofdstuk

De oudere patiënt in ethisch perspectief

Auteur : Prof.dr. J. J. M. van Delden

Gepubliceerd in: Het Geriatrie formularium.

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

In de afgelopen veertig jaar is de emancipatie van de patiënt de belangrijkste maatschappelijke functie van de algemene (medische) ethiek geweest. Deze ethiek wierp zich op als voorvechtster van de patiënt en streed voor diens rechten. De paternalistische arts moest van zijn sokkel gehaald worden. Op zichzelf zit er zonder twijfel veel goeds in de aandacht voor het principe van respect voor autonomie. Het is dan ook niet de bedoeling te suggereren dat we daaruit voortvloeiende verworvenheden moeten verlaten. Maar we lijken in een positie terecht te zijn gekomen waarin dit het enig moreel referentiepunt is geworden. Waarden als zorg, verantwoordelijkheid en betrokkenheid kunnen moeilijk verdisconteerd worden in een door autonomie gedomineerde moraal. …
Literatuur
go back to reference Bolt LLE, Delden JJM van. Ethiek in praktijk 5e druk. Assen: Van Gorcum, 2005. Bolt LLE, Delden JJM van. Ethiek in praktijk 5e druk. Assen: Van Gorcum, 2005.
go back to reference Delden JJM van, Hertogh CMPM, Manschot HAM. Morele problemen in de ouderenzorg. Assen: Van Gorcum, 1999. Delden JJM van, Hertogh CMPM, Manschot HAM. Morele problemen in de ouderenzorg. Assen: Van Gorcum, 1999.
go back to reference Have H ten, Leeuwen E van, Meulen R ter. Medische ethiek 2e druk. Bohn Stafleu van Loghum, 2003. Have H ten, Leeuwen E van, Meulen R ter. Medische ethiek 2e druk. Bohn Stafleu van Loghum, 2003.
Metagegevens
Titel
De oudere patiënt in ethisch perspectief
Auteur
Prof.dr. J. J. M. van Delden
Copyright
2007
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6431-2_8