Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2006 | Klinische les | Uitgave 6/2006

Huisarts en wetenschap 6/2006

De ontwikkelingsstoornissen ADHD en autisme in de huisartsenpraktijk

De centrale rol van de huisarts

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 6/2006
Auteurs:
Wouter Groen, Wilhelmina Leen, prof.dr. Toine Lagro-Janssen, prof.dr. Rutger Jan van der Gaag
Belangrijke opmerkingen
Universitair Medisch Centrum St Radboud, Academisch Centrum Kinder- & Jeugdpsychiatrie Oost-Nederland (ACKJON), Reinier Postlaan 12, 6525 GC Nijmegen: W.B. Groen, arts-assistent psychiatrie, W.G. Leen, arts-assistent neurologie, prof.dr. A.L.M. Lagro-Janssen, huisarts, prof.dr. R.J. van der Gaag, kinder- en jeugdpsychiater, hoogleraar Klinische Kinder- & Jeugdpsychiatrie.
Mogelijke belangenverstrengeling: RJvdG heeft in de afgelopen jaren meegewerkt aan onderzoek gesubsidieerd door Eli Lilly, en heeft gratis onderwijs ontvangen van Eli Lilly en Janssen-Cilag.

Samenvatting

Groen WB, Leen WG, Lagro-Janssen ALM, Van der Gaag RJ, De ontwikkelingsstoornissen ADHD en autisme in de huisartsenpraktijk. Huisarts Wet 2006;49(6):324-8.
De huisarts heeft een centrale rol in het herkennen en verwijzen van kinderen bij wie het vermoeden bestaat op attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) of een autismespectrumstoornis (ASS). De diagnose ADHD wordt gebaseerd op de drie hoofdkenmerken hyperactiviteit, impulsiviteit (in denken en doen) en verhoogde afleidbaarheid. Bij ADHD is de heteroanamnese belangrijker dan het eigen onderzoek. Bij drukke kinderen onder de 5 jaar kan men het effect van gedragstherapeutische adviezen afwachten. ASS heeft vier kernsymptomen: een stoornis in de ontwikkeling van wederkerige sociale relaties, een stoornis in verbale en non-verbale communicatie, een stoornis in het verbeeldend vermogen en een beperkt en stereotiep gedragspatroon. Met name kinderen met een autistische stoornis vormen een risico voor het functioneren van het hele gezin. De huisarts heeft een belangrijke rol bij de begeleiding en het inschatten van psychosociale stress in het gezin.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2006

Huisarts en wetenschap 6/2006 Naar de uitgave

NHG-Wetenschapsdag

NHG-Wetenschapsdag

50 jaar NHG, 50 jaar continuïteit

Continuïteit over generaties: lust of last?