Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Wetenschappelijke artikelen | Uitgave 8/2013

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2013

De ontwikkeling van kwaliteitssystemen in Nederlandse ziekenhuizen tussen 1995 en 2011

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 8/2013
Auteurs:
MSc Steffie M. van Schoten, Peter P. Groenewegen, Cordula Wagner
Dit artikel beschrijft de ontwikkeling van kwaliteitssystemen in Nederlandse ziekenhuizen tussen 1995 en 2011. Door middel van longitudinaal vragenlijstonderzoek onder alle Nederlandse ziekenhuizen in 1995, 2000, 2005, 2007 en 2011 is de ontwikkeling van kwaliteitssystemen bepaald. In 1995 bevond 52% van de deelnemende ziekenhuizen zich nog in de voorbereidende fase van de ontwikkeling van een kwaliteitssysteem terwijl in 2011 53% van de deelnemende ziekenhuizen in het bezit was van alle benodigde onderdelen voor een kwaliteitssysteem. In 2011 heeft 45% van de ziekenhuizen deze onderdelen ook weten te integreren tot een systeem voor continue kwaliteitsverbetering waarmee de hoogste fase van ontwikkeling van het kwaliteitssysteem is bereikt. Als de ontwikkeling van kwaliteitssystemen voor alle onderdelen van het kwaliteitssysteem apart wordt bekeken is te zien dat deze ontwikkeling niet voor elk onderdeel op dezelfde manier is verlopen. Ook blijkt dat kwaliteitssystemen van grotere ziekenhuizen zich in een hogere fase van ontwikkeling bevinden. Vervolgonderzoek zou zich moeten richten op aanvullende verklaringen van de verschillen in ontwikkelingsfase tussen ziekenhuizen en de effecten van kwaliteitssystemen op de kwaliteit van zorg.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2013

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2013 Naar de uitgave

Wetenschappelijke artikelen

Beperkt contact?