Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2010 | VOOR DE PRAKTIJK | Uitgave 7/2010

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 7/2010

De multifactoriële analyse: verder met een positieve en bredere insteek

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 7/2010
Auteurs:
Willem van Rhenen, Rob Hoedeman
Belangrijke opmerkingen
Willem van Rhenen, Rob Hoedeman

Samenvatting

De huidige multifactoriële probleemanalyse heeft bijgedragen aan de effectiviteit van de rol van de bedrijfsarts in het kader van Wet verbetering poortwachter. Door de veranderde maatschappelijke context dient dit instrument aangepast te worden, zodat het ook bruikbaar wordt voor de context van preventie en amplitie. Ook is er voortschrijdend inzicht dat spirituele en culturele aspecten dienen te worden betrokken en dat het begrip coping beter geconcretiseerd kan worden naar cognities, emoties en gedrag.
De multifactoriële probleemanalyse van de bedrijfsarts is aan herziening toe. Dit heeft te maken met nieuwe behoeften, ontwikkelingen en voortschrijdend inzicht op verschillende vlakken: maatschappij, bedrijf en individu, maar ook wetenschap. Het SER-advies ‘Een kwestie van gezond verstand’,1 de recente discussie over zware beroepen in het bedrijfsleven en het werkvermogen en de employability van de werknemer onderstrepen de sociale relevantie van een herziening. Daarnaast is duidelijk geworden dat werknemers en werkgevers beter kunnen worden geadviseerd op het gebied van werkvermogen en productiviteit als naast de taakeisen ook de energiebronnen worden meegenomen in het advies. Verder is er voortschrijdend inzicht dat het bij gedragsveranderingen van werknemers draait om cognities, emoties en gedrag en dat ook spiritualiteit en cultuur een plek verdienen in de multifactoriële probleemanalyse.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2010

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 7/2010 Naar de uitgave

TBV IN OUTLINE

EDITORIAL