Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2013 | Uitgave 6/2013

Tijdschrift voor Urologie 6/2013

De MiniArc sling voor stress urineincontinentie bij vrouwen; klinische resultaten na 1 jaar follow-up

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 6/2013
Auteurs:
drs. C.R.C. Hogewoning, drs. I.M.C. Ruhe, dr. M.D. Bekker, dr. C.J.A. Hogewoning, prof.dr. H. Putter, prof.dr. M.C. de Ruiter, prof.dr. R.C.M. Pelger, dr. H.W. Elzevier
Belangrijke opmerkingen
drs. C.R.C. Hogewoning, onderzoeker, afdeling Urologie, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden
drs. I.M.C. Ruhe, gynaecoloog, afdeling Obstetrie en Gynaecologie, Flevoziekenhuis, Almere
dr. M.D. Bekker, uroloog in opleiding, afdeling Urologie, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden
dr. C.J.A. Hogewoning, gynaecoloog, afdeling Obstetrie en Gynaecologie, Albert Schweitzer ziekenhuis, Dordrecht
prof. dr. H. Putter, afdeling Medische Statistiek en Bioinformatica, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden
prof. dr. M.C. de Ruiter, afdeling Anatomie en Embryologie, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden
prof. dr. R.C.M. Pelger, uroloog, hoofd afdeling Urologie, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden
dr. H.W. Elzevier, uroloog, afdeling Urologie, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden

Samenvatting

Introductie: Urine-incontinentie wordt gedefinieerd als het ongewild verlies van urine en is geassocieerd met een daling in de kwaliteit van leven (KvL). De schatting is dat tussen de 10 en 40% van de vrouwen van 15-64 jaar te maken zal krijgen met urine-incontinentie en dat dit percentage bij vrouwen ouder dan 65 jaar zelfs nog hoger ligt. Een operatie door middel van een mid-urethrale sling is een geaccepteerde en bewezen effectieve methode om vrouwen van hun stress urine-incontinentie (SUI) te genezen. In navolging van de tension-free vaginal tape (TVT), de tension-free vaginal tape-obturator (TVT-O) en de trans obturator tape (TOT) zijn de ‘mini-slings’ zoals de MiniArc (2007 AMS) ontwikkeld. De TVT, TVT-O en TOT laten alle succespercentages zien tussen de 84 en 100% na een minimale follow-up van 1 jaar. Het doel van deze studie was het evalueren van de effecten van de MiniArc 1 jaar postoperatief, met aandacht voor zowel de continentie als de kwaliteit van leven.
Materiaal en methoden: 77 patiënten, geopereerd tussen maart 2008 en november 2009, zijn in deze studie geëvalueerd. Gepresenteerd worden de data 1 jaar postoperatief. Preoperatief hadden alle vrouwen last van geobjectiveerde SUI. Na 1 jaar was de respons 74%. De patiënten zijn geëvalueerd met de vragenlijst voor urine-incontinentie van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), die is samengesteld uit de EuroQol-5 Dimensies (EQ-5D), de Patient Global Impression of Improvement (PGI-I), de Incontinence Impact Questionnaire (IIQ), de Urinary Distress Inventory (UDI), de Prolapse/Urinary Incontinence Sexual Questionnaire, korte vorm (PIS-Q SF) en de Defecation Distress Inventory (DDI).
Resultaten: Eén jaar postoperatief gaf 68% van de patiënten aan dat de SUI verbeterd was, terwijl slechts 44% beaamde compleet droog te zijn. De UDI (stress) was in alle subcategorieën significant verbeterd na 1 jaar. De IIQ (alledaags functioneren) liet na 1 jaar een significante verbetering zien in 3 van de 5 subcategorieën.
Conclusie: De follow-up na 1 jaar suggereert dat de MiniArc minder effectief is bij de behandeling van SUI dan de gang-bare slingprocedures.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2013

Tijdschrift voor Urologie 6/2013 Naar de uitgave