Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

11-05-2020 | Biomechanica en Bewegingsanalyse | Uitgave 2/2020

Podosophia 2/2020

De minder bekende oorzaken van de gang van Duchenne

Tijdschrift:
Podosophia > Uitgave 2/2020
Auteur:
Chris Riezebos
Belangrijke opmerkingen
In deze rubriek worden algemene principes uit de biomechanica en bewegingsanalyse opgefrist en podotherapeutische toepassingen op toegankelijke wijze uiteengezet.

Samenvatting

‘De gang van Duchenne’ is het overhellen van de romp naar de zijde van het standbeen tijdens de unipedale standfase. Dit fenomeen wordt meestal toegeschreven aan een onvoldoende krachtsleverantie van de abductoren van de heup (m. gluteus medius en minimus), zowel door Duchenne zelf, als door huidige werkers in de gezondheidszorg. Veel minder bekend is dat er andere problemen ten grondslag kunnen liggen aan het gangpatroon van Duchenne. Ook mensen die beschikken over onvoldoende adductie in het heupgewricht en/of een valgisering in de enkel kunnen het typische looppatroon vertonen. Bij dergelijke beperkingen kan namelijk niet voldaan worden aan de eisen voor het bewaren van het evenwicht: het evenwicht van de deelmassa’s van het lichaam ten opzichte van de heup bewaren (het inwendig evenwicht) en tegelijkertijd het evenwicht van de deelmassa’s ten opzichte van het steunvlak i.c. de voet bewaren (uitwendig evenwicht). De gangsnelheid blijkt invloed te hebben op de mate waarín de gang van Duchenne zichtbaar wordt: hoe langzamer de gang, des te duidelijker de symptomatologie. Het dragen van lasten (een boodschappentas bijvoorbeeld) aan de zijde waar naartoe de patiënt overhelt, vermindert – wellicht tegen de verwachting in – de mate waarin de gang van Duchenne optreedt en is dus in het voordeel van de patiënt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2020

Podosophia 2/2020 Naar de uitgave