Skip to main content
Top

2010 | Boek

De meest gestelde vragen over insulinepomptherapie bij jonge kinderen.

Auteurs: Dr. Dick Mul, Ingrid Bliek, Mirjam Offringa, Katja Zuur

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Diabetes bij jonge kinderen is geen zeldzame ziekte meer. In Nederland zijn er ruim 6000 kinderen die diabetes hebben en het aantal blijft stijgen; recente studies spreken over een verdubbeling van het aantal jonge kinderen de komende tien jaar. Genezen van diabetes is helaas (nog) niet mogelijk. Tot die tijd moet diabetes behandeld worden door insuline toe te dienen. Dat kan met een Insulinepen en met een insulinepomp. Met een pomp wordt het natuurlijke patroon van insulineafgifte zo goed mogelijk nagebootst. Dit boek geeft antwoord op veelgestelde vragen over de insulinepomp. Bijvoorbeeld: Wat houdt insulinepomptherapie precies in, wat zijn redenen om wel of niet over te stappen of te beginnen met een insulinepomp? En, wat zijn de voordelen ten opzichte van insulinetoediening door middel van een Insulinepen? Het boek is geschreven door praktijkmensen. Dr. Dick Mul is kinderarts-endocrinoloog in het Haga Ziekenhuis/Juliana Kinderziekenhuis Den Haag. Ingrid Bliek, Mirjam Offringa en Katja Zuur zijn kinderdiabetesverpleegkundigen. Het is hun wens dat u met deze uitgave in kort bestek veel praktische kennis opdoet van insulinepompbehandeling, zodat, met uw kind, het maximale kunt halen uit deze vorm van diabetesbehandeling. Dit boek is het vierde deel in een nieuwe serie waarin allerlei aspecten behandeld worden over het dagelijks leven met diabetes.

Inhoudsopgave

Voorwerk
Inleiding
Abstract
De lezer van dit boekje kan de ouder zijn van een kind dat al jaren diabetes heeft. Maar voor hetzelfde geld is bij jouw kind nog maar net de diagnose diabetes gesteld en lees je dit boekje ter voorbereiding op de start van insulinepompbehandeling. Voor zowel ouders met veel als ouders met weinig ervaring met diabetes wil deze uitgave verhalen uit de praktijk vertellen en proberen vragen te beantwoorden over allerlei aspecten van insulinepomptherapie.
Dick Mul, Ingrid Bliek, Mirjam Offringa, Katja Zuur
1. Ervaringsverhalen
Abstract
Olivier Klein (5), broertje van Valentijn (5, tweelingbroer) en Charlotte (8). Heeft diabetes sinds 11 april 2009.
Dick Mul, Ingrid Bliek, Mirjam Offringa, Katja Zuur
2. Medische redenen
Abstract
Diabetes mellitus (suikerziekte) bij kinderen is geen zeldzame ziekte meer. In Nederland zijn er naar schatting ruim 6000 kinderen die aan deze aandoening lijden. Het aantal kinderen met diabetes stijgt al jaren en de verwachting is dat deze stijging nog sterker zal zijn de komende tien jaar. Recente studies spreken over een verdubbeling van het aantal jonge kinderen met diabetes tussen 2009 en 2020.
Dick Mul, Ingrid Bliek, Mirjam Offringa, Katja Zuur
3. In de praktijk
Abstract
De insulinepomp is net als een insulinepen een toedieningsysteem voor insuline. De pomp is een apparaatje met een ampul insuline erin, dat in staat is insuline in kleine hoeveelheden af te geven.
Dick Mul, Ingrid Bliek, Mirjam Offringa, Katja Zuur
Tot slot: van pen naar pomp
Abstract
Niet voor iedereen is een pomp – die voor sommigen een 24 uursconfrontatie met diabetes is – een ideale oplossing. De afweging om wel of niet over te stappen is heel persoonlijk. Er zijn kinderen met diabetes die op penbehandeling prima stabiel zijn gereguleerd, en dan is het voordeel van een pomp vooralsnog niet heel hard te maken. Voor anderen is het de ideale oplossing. De voor- en nadelen op een rijtje.
Dick Mul, Ingrid Bliek, Mirjam Offringa, Katja Zuur
Nawerk
Meer informatie
Titel
De meest gestelde vragen over insulinepomptherapie bij jonge kinderen.
Auteurs
Dr. Dick Mul
Ingrid Bliek
Mirjam Offringa
Katja Zuur
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-7878-4
Print ISBN
978-90-313-7877-7
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7878-4