Skip to main content
Top

2009 | Boek

De meest gestelde vragen over: diabetes type 2

Auteur: Dr. Th. F. Veneman

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Dit boek is geschreven om u praktische handvaten te geven. In de dagelijkse praktijk blijkt namelijk dat zowel bij mensen met diabetes type 2 zelf als bij h un directe omgeving heel wat vragen bestaan over diabetes. Wist u bijvoorbeeld dat mensen met ook deze vorm van diabetes een verhoogde kans hebben op op allerlei complicaties zoals hartklachten en nierproblemen? En wist u dat diabetes type 2 erfelijk is? Dit boekje geeft antwoord op diverse vragen.De meest gestelde vragen over diabetes type 2 is het tweeede deel in een nieuwe serie waarin allerlei aspecten behandeld worden over het dagelijkse leven met diabetes. eerder verscheen al "De meest gestelde vragen over insulinepomptherpie".

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Ervaringsverhalen
Abstract
Vijf jaar geleden is bij mij diabetes type 2 geconstateerd naar aanleiding van controles bij de bloedbank waar ik donor was en nog steeds ben. Drie opeenvolgende keren was mijn bloeddruk te hoog, ik had een onderdruk van 110. Ik werd daarom doorverwezen naar de huisarts die mij vervolgens doorstuurde naar het laboratorium om bloed te prikken. De diagnose: mijn cholesterolgehalte was te hoog en ik had diabetes type 2. Vreemd, want ik had nooit veel dorst, ik had het zelf dus niet verwacht dat ik diabetes zou hebben.
Th. F. Veneman
2. Algemeen
Abstract
Wereldwijd zijn er ongeveer 200 miljoen mensen met diabetes, onder wie ongeveer 800.000 in Nederland. De overgrote meerderheid van hen heeft diabetes type 2. Jaarlijks stijgt dit aantal in ons land met 60.000 tot 70.000 mensen. En dan te bedenken dat er veel mensen met diabetes rondlopen zonder dat zij het weten. Doordat het een sluipende ziekte is waarvan de symptomen soms vaag blijven, komt het voor dat mensen pas na jaren ontdekken dat zij diabetes hebben. Wereldwijd begint het aantal mensen met diabetes type 2 inmiddels epidemische vormen aan te nemen. Schattingen van de World Health Organization komen uit op 425 miljoen in 2030. Met name in landen als China en India waar de economische ontwikkeling vooruitgang boekt, zal de toename het grootst zijn doordat de mensen daar de westerse (ongezonde) leefstijl overnemen.
Th. F. Veneman
3. Diabetes type 2 in de praktijk
Abstract
Bij diabetes type 2 wordt wel insuline aangemaakt en uitgescheiden door de alvleesklier, maar de insuline kan niet goed functioneren doordat het lichaam ongevoelig is geworden voor insuline (insulineresistentie). Insulineresistentie komt vooral voor bij mensen met diabetes én overgewicht. De vetcellen van het lichaam zijn namelijk ongevoelig voor de werking van insuline. Afvallen is daarom een van de maatregelen waardoor de bloedglucose kan worden genormaliseerd. Na verloop van tijd (jaren) wordt er ook nog te weinig insuline geproduceerd door de bètacellen.
Th. F. Veneman
Meer informatie
Titel
De meest gestelde vragen over: diabetes type 2
Auteur
Dr. Th. F. Veneman
Copyright
2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-6919-5
Print ISBN
978-90-313-6918-8
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6919-5