Skip to main content
main-content
Top

Over dit boek

Dit boek is geschreven om u praktische handvaten te geven. In de dagelijkse praktijk blijkt namelijk dat er bij zowel vrouwen met diabetes als bij hun partner heel wat vragen bestaan over diabetes en zwangerschap. Kan een vrouw met diabetes een zwangerschap aan? Hoe hebben andere vrouwen het zwanger worden en hun zwangerschap ervaren? Wat zijn de risico's voor moeder en kind? Hoe kun je de risico's zo veel mogelijk verkleinen? Dit boekje geeft antwoord op al uw vragen.De meest gestelde vragen over diabetes en zwangerschp is het derde deel in een nieuwe serie waarin allerlei aspecten behandeld worden over het dagelijks leven met diabetes. Eerder verschenen de meest gestelde vragen over insulinepomptherapie" en "De meest gestelde vragen over diabetes type 2".

Inhoudsopgave

Voorwerk

1. Ervaringsverhalen

Abstract
Twee jaar geleden ben ik getrouwd met Johan. Na een mooie periode samen wilden we graag een kindje. Mijn zwangerschap verliep perfect! Het was gepland en van tevoren wist ik precies wat er moest gebeuren om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Het team van dokters en verpleegkundigen was goed op elkaar ingespeeld. Ik kan niet met woorden beschrijven hoe professioneel, aardig en hulpvaardig iedereen was. Ik heb het geluk dat in ‘mijn eigen’ ziekenhuis een team bestaat dat de begeleiding van zwangere vrouwen met diabetes op zich neemt. De dokter zei dat mijn HbAlc lager dan 7% moest zijn voordat ik zwanger mocht worden. Ik had het geluk dat mijn HbAlc 6,6% was, dus ik kreeg ‘groen licht’. Tijdens de zwangerschap deed ik extra mijn best, zelfs zo dat mijn HbAlc op een gegeven moment 4,9% was. Iedereen blij, ikzelf ook. Het betekende trouwens wel dat ik wel tien keer op een dag mijn bloedsuikers mat om het goed onder controle te houden. Ik spoot wel vijf keer per dag insuline en soms zelfs wel zes keer per dag.
Th. F. Veneman

2. Algemeen

Abstract
Als je over dit onderwerp leest kom je meestal verhalen tegen over hoe gevaarlijk de combinatie van zwangerschap en diabetes is en wat er allemaal mis kan gaan. Het lijkt erop alsof wij met deze uitgave ook aan die trend meedoen. Inderdaad beantwoorden wij in dit boekje een heleboel vragen die betrekking hebben op de problemen die kunnen ontstaan. Toch willen wij benadrukken dat ook aanstaande moeders met diabetes een mooie zwangerschap kunnen doormaken, een vlotte bevalling kunnen hebben en prachtige gezonde kinderen kunnen krijgen. Ons advies aan hen is daarom: laat je niet afschrikken en probeer ‘gewoon’ te genieten van deze periode in je leven! Natuurlijk is er wel, en dat gaan we niet verhullen, een bepaald extra risico op problemen door die diabetes. Dat gaat dan om problemen die de moeder, die de baby, of beiden betreffen. Daarom is het van het grootste belang om zo nauwkeurig mogelijk om te gaan met de diabetes, om de kans op problemen zo laag mogelijk te houden. Net als voor veel andere zaken geldt ook voor diabetes: regeren is vooruitzien, en daarom is het in het geval van een geplande zwangerschap raadzaam om van tevoren maatregelen te nemen zodat je omstandigheden optimaal zijn om aan de zwangerschap te beginnen. Meer nog dan bij ‘niet-diabeten’ is het erg belangrijk om een niet-geplande zwangerschap te voorkomen: de voorbereidingen voor vrouwen met diabetes zijn van cruciaal belang.
Th. F. Veneman

3. Diabetes en zwangerschap in de praktijk

Abstract
Ja, dat kan, want diabetes heeft geen invloed op vruchtbaarheid. Het is wel verstandig uw dokter tijdig in te lichten over uw wens, zodat u samen voorbereidingen kunt treffen.
Th. F. Veneman
Meer informatie