Skip to main content
Top

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

7. De meerwaarde van persoonsgerichte zorg

Resultaten van de Monitor Woonvormen Dementie

Auteurs : A.-M. Pot en, B. M. Willemse

Gepubliceerd in: Het verpleeghuis van de toekomst is (een) thuis

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Inleiding

Een veilige en vertrouwde omgeving betekent ook dat mensen met dementie zoveel mogelijk zelf de regie kunnen houden, in hun waarde worden gelaten, mee kunnen doen, maar ook de mogelijkheid hebben om ‘nee’ te zeggen. Kortom, mensen met dementie zijn net zulke mensen als wij dat zijn: mensen met behoefte aan verbondenheid, liefde en vriendschap, aan bezigheden en erbij horen. Door het voortschrijdend ziekteproces zijn mensen met dementie in toenemende mate voor het vervullen van deze behoeften afhankelijk van mensen in hun omgeving. Daarom is de sociale omgeving van mensen met dementie, naast de fysieke omgeving, zo belangrijk.
Voetnoten
1
Pot AM, de Lange J (2010). Monitor Woonvormen Dementie. Een studie naar verpleeghuiszorg voor mensen met dementie. Utrecht, Trimbos-instituut.
 
2
Pot AM. Improving nursing home care for dementia: is the environment the answer? Aging and Mental Health 2013;17(7):785–787.
 
3
Willemse BM, Smit D, de Lange J, Pot AM (2012). Monitor Woonvormen Dementie: Trends en succesfactoren in de verpleeghuiszorg voor mensen met dementie 2008-2011. Utrecht: Trimbos-instituut.
 
4
Willemse B, Smit D, de Lange J, Pot AM. Is de zorg persoonsgericht? De Monitor Woonvormen Dementie (1). Denkbeeld 2013;25:22-24.
 
5
de Lange J, Willemse B, Smit D, Pot AM (2011) Monitor Woonvormen Dementie. Tien factoren voor een succesvolle woonvoorziening voor mensen met dementie. Utrecht: Trimbos-instituut
 
Metagegevens
Titel
De meerwaarde van persoonsgerichte zorg
Auteurs
A.-M. Pot en
B. M. Willemse
Copyright
2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0693-0_7