Skip to main content
main-content
Top

25-03-2015 | Nieuws

De meerwaarde van constraint-induced movement therapy (CIMT) na beroerte

Patiënten die een beroerte hebben gehad hebben baat bij een behandeling met constraint-induced movement therapy (CIMT). Dat blijkt uit een artikel van prof. dr. Gert Kwakkel et al. onlangs gepubliceerd in The Lancet Neurology.

Constraint-induced movement therapy bestaat uit functionele training gecombineerd met immobilisatie van de niet-aangedane zijde van het lichaam om zo de aangedane zijde beter te trainen. Zowel op de korte als op de lange termijn blijkt CIMT, en ook de aangepaste vormen van CIMT, effectief in het verbeteren van motorische functies, activiteiten van arm-hand en het functioneren van arm-hand in het dagelijks leven.

 

Het uitsluitend immobiliseren van de niet-aangedane zijde (zoals bij ‘forced use training’) is niet effectief gebleken. De bevindingen van de meta-analyse over 51 trials laten zien dat (gemodificeerde) CIMT momenteel de meest effectieve therapie is bij de bovenste extremiteit na een beroerte waarvoor de sterkste evidentie bestaat.

 

Het artikel van hoogleraar neurorevalidatie prof. dr. Gert Kwakkel, drs. Janne Veerbeek en dr. Erwin van Wegen (allen VUmc) over de meerwaarde van constraint-induced movement therapy (CIMT) na beroerte werd gepubliceerd op uitnodiging van The Lancet Neurology.

 

Ga voor het originele artikel naar Constraint-induced movement therapy after stroke, Lancet Neurol. 2015 Feb;14(2):224-234. doi: 10.1016/S1474-4422(14)70160-7. Review. PubMed PMID: 25772900.

 

Bron: The Lancet Neurology

Tip

Lees verder over constraint-induced movement therapy (CIMT) en fysiotherapie in:

 

Meer artikelen over Algemeen, Revalidatiefysiotherapie of Ziekenhuisfysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.