Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2010 | ONDERZOEK | Uitgave 8/2010

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2010

De mate van inspanning bij functionele testen en ergometrie

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 8/2010
Auteurs:
Marie-Christine Plat, Harry van Heesch, Judith Sluiter, Monique Frings-Dresen

Samenvatting

In dit onderzoek wordt nagegaan in welke mate de inspanning tijdens functionele fysieke testen en tijdens een fietsergometertest van repressief brandweerpersoneel met elkaar overeenkomen.
Beroepsbrandweerlieden (n=25) uit één brandweerregio voerden zowel een functionele brandbestrijdings- en brandweertraplooptest uit als een maximale fietstest. De mate van inspanning werd gemeten aan de hand van de eindhartfrequentie. De associatie in eindhartfrequentie tussen de brandbestrijdingstest/brandweertraplooptest en de fietstest leidden respectievelijk tot een Pearson-correlatie van 0,70 en 0,63. De door de correlaties te berekenen verklaarde variantie toont aan dat minder dan de helft van de variatie in de score op de ene variabele die in de andere verklaart. De conclusie is dat de associatie tussen geleverde inspanning tijdens de brandbestrijdingstest, brandweertraplooptest en de fietstest redelijk is, maar dat de variatie voor de praktijk hiermee onvoldoende wordt verklaard. Functioneel testen lijkt andere aspecten van inspanning in kaart te brengen dan de fietstest. Op basis van de resultaten en relevante literatuur wordt aanbevolen om zo praktijkgericht mogelijk te testen wanneer inzetbaarheid voor het beroep wordt gemeten; fietstesten worden aanvullend aanbevolen bij verdenking van cardiologische pathologie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2010

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2010 Naar de uitgave

EDITORIAL

Work anxiety?

CENTRAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG

Uitspraak Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg

TBV IN OUTLINE

Who’s joining in?