Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Bijzijn XL 8/2016

01-09-2016 | Maatschappelijke gezondheidszorg

De mantelzorger, een belangrijke schakel in de thuiszorg

Auteurs: Elly van Haaren, Nicolien van Halem

Gepubliceerd in: Bijzijn XL | Uitgave 8/2016

Naar e-learning Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Dit is het tweede van vijf artikelen gericht op de maatschappelijke gezondheidszorg (MGZ). De artikelen gaan uit van de Canmeds-rollen en beslaan steeds een of meerdere rollen met de bijbehorende activiteiten volgens het beroepsprofiel van het Expertisegebied wijkverpleegkundige (V&VN, november 2012) en Bachelor of Nursing 2020. Alle Canmeds-rollen komen in de vijf artikelen naar voren.
In dit artikel komen twee Canmeds-rollen aan bod: Samenwerkingspartner en Communicator. Met name competentie 5 is van toepassing: De verpleegkundige gaat een vertrouwensrelatie aan, werkt vanuit het principe van gezamenlijke besluitvorming effectief samen met de zorgvrager en diens naasten, en ondersteunt hen in het zelfmanagement.
Literatuur
go back to reference Klerk, de M., Boer, de A., Kooiker, S., Plaisier, I., Schyns, P. 2015. Informele hulp, wie doet er wat. Omvang, aard en kenmerken van de mantelzorg en vrijwilligerswerk in de zorg en ondersteuning in 2014. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau. Klerk, de M., Boer, de A., Kooiker, S., Plaisier, I., Schyns, P. 2015. Informele hulp, wie doet er wat. Omvang, aard en kenmerken van de mantelzorg en vrijwilligerswerk in de zorg en ondersteuning in 2014. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.
go back to reference Klerk, de M., Boer, de A., Kooiker, S., Plaisier, I., Schyns, P. 2014. Hulp geboden, een verkenning van de mogelijkheden en grenzen van (meer) informele hulp. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau. Klerk, de M., Boer, de A., Kooiker, S., Plaisier, I., Schyns, P. 2014. Hulp geboden, een verkenning van de mogelijkheden en grenzen van (meer) informele hulp. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.
go back to reference Kruijswijk, W., Peters, A., Elferink, J., Scholten, C., Bruijn de, J. 2013. Mantelzorgers en vrijwilligers in beeld. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Kruijswijk, W., Peters, A., Elferink, J., Scholten, C., Bruijn de, J. 2013. Mantelzorgers en vrijwilligers in beeld. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Metagegevens
Titel
De mantelzorger, een belangrijke schakel in de thuiszorg
Auteurs
Elly van Haaren
Nicolien van Halem
Publicatiedatum
01-09-2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Bijzijn XL / Uitgave 8/2016
Print ISSN: 2211-6524
Elektronisch ISSN: 2213-4565
DOI
https://doi.org/10.1007/s12632-016-0073-5

Andere artikelen Uitgave 8/2016

Bijzijn XL 8/2016 Naar de uitgave

Media

Media

Ziektebeelden en symptomen

Amyotrofe laterale sclerose